wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik in de keuken

Hoe koken en energie besparen in de keuken ?

Om bewust te koken en energie te besparen zijn er slechts een aantal kleine ingrepen nodig zoals de keuze van het fornuis, de kookpotten, de microgolfoven en de manier van het bereiden van het voedsel. Wij geven een aantal tips !

Fornuis
In het algemeen zijn fornuizen op aardgas voordeliger dan elektrische, zowel op het vlak van verbruik als de kostprijs. Een klassiek elektrisch fornuis verbruikt immers twee keer zoveel energie als een fornuis op aardgas. Het grote voordeel van aardgas is de snelheid: je hebt geen opwarmtijden.

De laatste jaren maken elektrische fornuizen wel gebruik van diverse technologieŽn. De keramische platen met weerstanden - de klassieke gietijzeren kookplaten - scoren minder goed dan de keramische platen met halogeenlicht die een korte opwarm- en afkoeltijd hebben. Nog beter zijn de kookplaten met inductie. Ze warmen heel snel op en de warmte blijft in de kookpot. Zo verbruiken inductieplaten 40% minder energie dan een klassiek elektrisch fornuis, even energievriendelijk als aardgasplaten dus. Inductieplaten zijn bovendien erg veilig en onderhoudsvriendelijk.

Kookpotten
Investeer in kwaliteitsvolle kookpotten met een vlakke, dikke bodem die de warmte goed geleidt. Bij een elektrisch fornuis levert een slechte kookpot een dubbel energieverbruik op. Vergeet daarbij het deksel niet, want dan verbruik je zelfs 350% meer. Ook bij goede kookpotten is een deksel van belang, anders verbruikt je elektrisch fornuis 280% meer energie. Stem de grootte van de pot ook af op de grootte van de kookplaat.

Met een wok serveer je in enkele minuten tijd een gezonde maaltijd. Groenten wokken of stomen is energievriendelijker dan koken. Laat de wok goed heet worden om vervolgens de bereidingstijd tot een minimum te beperken.

Of wat dacht je van een snelkookpan? Deze verbruikt 40 tot 70% minder energie dan een gewone kookpot. Je houdt trouwens meer smaak ťn meer vitaminen over.

Bereiden
Houd bij de bereiding van etenswaren rekening met deze energiebesparende tips:

  • Zet de kookplaat van een elektrisch fornuis uit voor het einde van de bereidingstijd. De plaat geeft toch nog een tijdje voldoende warmte af.
  • Gebruik niet te veel water bij de bereiding van groenten. Het is voldoende als ze voor een derde onder water staan.
  • Gebruik een deksel bij het koken. Water is zo veel sneller opgewarmd en je spaart energie.

(Microgolf)oven
Ook bij ovens kan je kiezen tussen een variant op gas en een op elektriciteit. Een gasoven is het meest energievriendelijk. Kies bij voorkeur een oven waarin de lucht via een ventilator circuleert. Zo krijg je een betere verdeling van de warmte en kortere opwarmtijden.

Een oven is ideaal voor het bereiden van grote hoeveelheden. Bovendien kan je hem enkele minuten voor het einde van de bereiding al uitschakelen. Een microgolfoven is dan weer beter en sneller voor het bereiden van kleine hoeveelheden.

Als je al een gewone oven hebt, kies je best een standaardmicrogolfoven, die minder energie verbruikt dan een combitoestel. Zoín microgolfoven is bijna de helft zuiniger dan een klassieke oven of fornuis, behalve bij de bereiding van grote hoeveelheden.

Houd bij het invriezen en opwarmen rekening met de vorm van het te bereiden voedsel. Een plat pakje ontdooit en warmt sneller op dan een dik pak.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur