wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik van je verwarming

Besparen op je verwarming, kies het juiste verwarmingselement

Aan jou de keuze: convectoren, radiatoren, vloer-, muur- of luchtverwarming of een combinatie ervan? We sommen even de voor- en nadelen ervan op.

Convectoren
Convectoren warmen de lucht snel op: het water stroomt door een koperen buis met aluminium lamellen die de warmte verspreiden. Ze zijn vooral geschikt voor huizen met veel grote ramen. Er zijn zowel vloerconvectoren als wandconvectoren. Bij de eerste is een goede isolatie en luchtdichte afsluiting van de kruipruimten essentieel. Vaak plaatst men ze in putten voor ramen die tot op de vloer komen.

Radiatoren
Radiatoren warmen trager op: ze stromen vol warm water. Wel bieden ze een aangenamer binnenhuisklimaat omdat ze warmte afstralen.

Vloerverwarming - Muurverwarming
Bij vloer- of muurverwarming kan je volop voordeel halen uit je condensatieketel. Verwarmen gebeurt wel erg traag, maar de aangename stralingswarmte, de plaatswinning en het esthetische aspect zijn voor veel mensen doorslaggevend. Dit type verwarming biedt ook een optimale luchtkwaliteit. Zo is er geen verplaatsing van stof en geen overbodige opwarming van het plafond. Omdat vloer- of muurverwarming minder snel opwarmt dan radiatoren en convectoren, combineert men ze vaak met radiatoren. Goede isolatie is belangrijk en bij vast tapijt heb je een permanent antistatische versie nodig.

Luchtverwarming
Luchtverwarming is geschikt voor goed geīsoleerde woningen. Ze biedt zowel verwarming als ventilatie, zodat het ook in de zomer aangenaam vertoeven is in huis. Bij luchtverwarming bespeur je enkel kleine roosters in de muur, de vloer of het plafond. De opwarmtijd is kort en je kan de temperatuur heel nauwkeurig regelen. Het systeem voert steeds verse en gefilterde lucht aan.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur