wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik van je verwarming

Bijverwarming kopen voor de badkamer

Met een winterprik voor de deur mag het in de badkamer net dat tikkeltje warmer zijn. Niet iedereen kan de verwarming echter per ruimte instellen en meer stoken in het volledige huis is een energieslopende oplossing. Een bijverwarming kopen kan hiervoor een oplossing zijn. Maar aan welke voorwaarden moet deze bijverwarming voldoen en hoeveel vermogen moet ze hebben?

Welk verwarmingselement kopen?
Belangrijk bij je keuze van de bijverwarming in je badkamer is of je het element langdurig zal gebruiken of enkel voor een korte periode (bijvoorbeeld tijdens het nemen van een bad of douche).

  1. Kort verwarmen: Convectorkachel, ventilator of halogeen kachel
  2. Langdurig verwarmen: Oliegevulde kachel of Keramische verwarming

Gebruik een straalkacheltje enkel als je een kleine badkamer hebt. Anders zal dit element nooit voldoende warmte kunnen opwekken. Heb je schrik voor koolstofmonoxidevergiftiging bij een oliegevulde- of gaskachel? Overweeg dan een element met ingebouwde CO² sensor.

Hoeveel vermogen?
Eens je weet welke bijverwarming geschikt is voor je badkamer, moet je nagaan hoeveel vermogen deze bijverwarming minimum moet bezitten om je badkamer te kunnen verwarmen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt maar veel bijverwarmingselementen vermelden zelfs hoeveel oppervlakte ze kunnen verwarmen. Het is alleszins raadzaam om zelf ook even je rekening te maken gezien veel afhangt van de mate waarin je badkamer geïsoleerd is en welke kamertemperatuur je wenst te bereiken met de bijverwarming.

Bereken het vermogen van de verwarming

Een waterdichte bijverwarming?
In een badkamer wordt uiteraard veel gebruik gemaakt van water. Het is dus logisch dat een bijverwarming daartegen bestand moet zijn. Hoe waterafstotend de verwarming dient te zijn, is afhankelijk van de plaatsing:

  • 1 meter rond douche of bad: géén bijverwarming
  • Tussen 1 meter en 2 meter van douche of bad: bijverwarming met IP-norm van X4 of hoger ( bestand tegen opspattend water )
  • Elders in de badkamer: bijverwarming met IP-norm van X1 of hoger ( bestand tegen druppels )

Een bijverwarming met IP-norm X0 mag sowieso niet gebruikt worden in een badkamer.

TIP: De meeste bijverwarmingselementen zijn mobiel, plaats om die reden een kwartier voor het gebruik het element zo centraal mogelijk in de ruimte. Eens je zelf de badkamer induikt, plaats je de bijverwarming op een veilige locatie en wie weet is het misschien al warm genoeg om de verwarming uit te zetten..

Extra veiligheidsbevorderende opties
Het belangrijkste van de bijverwarming is dat deze waterdicht is. Extra veiligheden waar je ook best rekening met houdt.

  • Omvalbeveiliging: de stroomtoevoer wordt onderbroken als het verwarmingselement omvalt.
  • Beveiliging tegen oververhitting: het element schakelt zichzelf uit bij een afwijkende werking.
  • Dubbelgeïsoleerd: het verwarmingselement heeft geen aarding nodig.
  • Oscillatiefunctie: het element blaast de warme lucht niet enkel in één richting maar beweegt heen en weer voor een wisselende warmtestraal.

Handige functies
Een bijverwarming wordt niet continu gebruikt dus kan het wel een tijdje mee. Leuke extra's mits de besteding van enkele euro's meer zijn dan ook het overwegen waard. De meest voorkomende of meest handige zie je hieronder:

  • Anti-vries stand / vorstvrijstand: het verwarmingselement schakelt zichzelf in bij vorst of lage temperatuur ( lager dan 5°C )
  • Koeling / Airco: de bijverwarming kan in de zomer gebruikt worden als mobiele airco
  • Ventilatiesysteem: gebruik van het element
  • CO²-sensor: de kachel slaat af bij een te hoge CO² concentratie 

Algemene veiligheid
Hoe handig ook gebouwd, de bijverwarming blijft een extra element in de badkamer. Let daarom goed op de plaatsing en gebruik. Zeker met kinderen in de buurt.

  • Kan men zich verbranden aan het element?
  • Ligt de kabel niet gevaarlijk in de weg?
  • Hangen er brandbare stukken in de buurt van de verwarming? ( Handdoeken, toiletpapier, watten, ... )
  • Is er glas of een spiegel héél dichtbij? Deze kunnen namelijk barsten door een grote temperatuurschommeling.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur