Bij een nieuwe matras verwacht je een optimaal ligcomfort. Een nieuwe matras is echter niet per definitie beter dan een oude matras. Hoe comfortabel de matras in werkelijkheid is, hangt samen met de constructie van de matras en met name de gebruikte materialen. Wij werpen een blik op de kwaliteiten en minpunten van diverse materialen.
Criteria bij de keuze van een matras
Waarop moet je nu precies letten als je een nieuwe matras uitkiest? Wij sommen voor jou de belangrijkste criteria op:
-
Conformiteit – Hiermee verwijst men naar de mate waarin matrassen de lichaamsvormen aannemen en ondersteunen.
-
Ventilatie – Hoe zit het met de luchtstroming en luchtverversing bij de diverse materialen? Een matras moet kunnen ademen: er moet aanvoer zijn van verse lucht en afvoer van bedorven lucht.
-
Vochtregulatie – Tijdens je slaap zweet je veel. Hoe goed wordt dit vocht afgevoerd bij de verschillende materialen.
-
Levensduur – We beantwoorden de vraag: hoe duurzaam is de matras? In principe zou een nieuwe matras tien jaar dienst moeten kunnen doen.
-
Prijs – Aangezien matrassen niet goedkoop zijn, is een goede prijs-kwaliteitverhouding belangrijk.
Vergelijkende materialentest voor matrassen
De criteria hierboven vormen de basis voor onze vergelijking. In wat volgt, bespreken we de verschillende materialen aan de hand van deze maatstaven.
We beperken onze vergelijking grotendeels tot synthetische materialen. Er zijn namelijk ook matrassen van natuurlijke materialen zoals stro, kapok (i.e. zaadpluim van de kapokboom), kameelhaar, biologisch katoen... Doorgaans kiest men niet meer voor deze natuurlijke materialen. De kwaliteit en de prijzen – i.c. variërend tussen 350 en 1500 euro voor een matras – lopen bovendien sterk uiteen bij natuurlijke materialen. We willen het bestaan van deze natuurmaterialen echter vermelden voor de volledigheid.
Polyetherschuim
-
Conformiteit – Polyetherschuim past zich van alle materialen het minst goed aan aan de lichaamsvorm, waardoor het lichaam tijdens de slaap minder goed ondersteund wordt. Men noemt het ook wel ouderwets schuimrubber. Een materiaal met weinig veerkracht alleszins, waarin snel kuilen ontstaan.
-
Ventilatie – Op dit vlak scoort polyetherschuim beduidend minder goed dan andere materialen. Dit type matras voelt best wel warm aan in vergelijking met andere matrassen.
-
Vochtregulatie – Ook dit is een zwak punt bij polyetherschuimmatrassen. Vocht wordt niet goed opgenomen vanwege de gesloten celstructuur.
-
Levensduur – Dit materiaal verliest relatief snel zijn elasticiteit. Wel moeten we dit nuanceren, want je kan kiezen uit verschillende varianten zoals SG 20, 30, 40... SG staat daarbij voor ‘soortelijk gewicht’ of het gewicht van het materiaal in kilogram per kubieke meter schuim. Hoe hoger de SG-waarde, hoe langer de levensduur van de matras. Reken op een gemiddelde levensduur van vijf jaar.
-
Prijs – Matrassen van polyetherschuim zijn relatief goedkoop in vergelijking met de andere materialen: een gemiddelde kostprijs van 200 euro.
Koudschuim of HR-schuim
-
Conformiteit – HR-schuimmatrassen van polyurethaan bieden een zeer goede conformiteit, vergelijkbaar met schuimrubber. Alleen het waterbed scoort nog beter. Er treedt na verloop van tijd geen kuilvorming op. Men maakt een onderscheid tussen 45, 50, 55, 60 en 65 HR, waarbij de laatste drie de betere keuzes zijn; het nummer geeft de ‘high resilience’ weer, de veerkracht met andere woorden.
-
Ventilatie – Koudschuimmatrassen kunnen goed ademen vanwege de celstructuur.
-
Vochtregulatie – Dankzij deze open celstructuur neemt koudschuim ook vocht goed op, zonder warm aan te voelen.
-
Levensduur – Dit variëert bij de verschillende HR-gehaltes. HR 50 zou een levensduur hebben van 15 à 20 jaar.
-
Prijs – Deze matrassen zijn iets duurder dan matrassen van polyetherschuim (gemiddeld 250 à 300 euro), maar veel hangt af van de HR-waarde.
Binnenveringsmatrassen
-
Conformiteit – De conformiteit van binnenveringsmatrassen is beter dan die van polyether, maar zwakker dan HR-schuim: een middenmaat zeg maar, maar met een uitzondering... Een variant is namelijk de matras met pocketveren die de vorm van lichaam veel beter aanneemt als je erop ligt. Deze matras is gevuld met afzonderlijk verpakte veertjes die zich individueel aan je lichaamsvorm kunnen aanpassen. Hoe hoger het aantal veren (keuze van 150 tot 500 veertjes per vierkante meter), hoe beter de kwaliteit en levensduur omdat het gewicht beter verdeeld kan worden. Als je de matras geregeld omdraait, heb je geen last van kuilvorming.
-
Ventilatie – Deze matrassen scoren zeer goed op het vlak van ventilatie, waardoor ze koeler aanvoelen.
-
Vochtregulatie – Er is een goede vochtafvoer bij dit soort materiaal.
-
Levensduur – Deze matrassen zijn erg duurzaam: je hebt er zeker tien jaar plezier van.
-
Prijs – Voor een binnenveringsmatras tel je gemiddeld 400 euro neer.
Schuimrubbermatrassen
-
Conformiteit – Schuimrubber of latex getuigt van een zeer hoge conformiteit. Na het waterbed hoort de schuimrubbermatras samen met het HR-schuim tot de top van de matrassen wat ondersteuning betreft.
-
Ventilatie – Vaak denkt men dat vocht afgevoerd wordt via tal van holtes en kanaaltjes in de matras, maar die ontstaan gewoon bij het productieproces. Latex scoort slecht op dit vlak.
-
Vochtregulatie – Cfr. ventilatie
-
Levensduur – De levensduur is iets minder lang dan bij binnenveringsmatrassen. Reken 5 à 7 jaar voor een natuurlijke schuimrubbermatras (vervaardigd met melksap van de rubberboom) en 10 jaar voor synthetisch latex.
-
Prijs – Voor kwaliteit betaal je wat meer. Dit materiaal is het duurste, maar daar krijg je dan ook wat voor in de plaats. Reken gemiddeld 450 euro voor een schuimrubbermatras.
Matrassen uittesten en proefliggen
Koop een matras nooit louter op het zicht. Test de matras altijd uit: ga erop liggen en controleer hoe goed je schouders en heup ondersteund worden.
Zelfs proefliggen is nog altijd geen garantie voor een correcte beoordeling van de matras. Veel hangt af van de matrasdrager of bedbodem. Daarom bieden sommige winkels je de mogelijkheid om een matras enkele weken op proef uit te testen in je eigen slaapkamer.
Harde of zachte matras
Ga je voor een harde of zachte matras? Veel hangt af van je gewicht, je lighouding én je persoonlijke voorkeur. In ieder geval: hoe harder de matras, hoe minder de indruk van het lichaam. Op die manier bepaalt de hardheid van de matras hoeveel druk je hoofd, schouders, lenden, bekken en hielen te verduren krijgen tijdens de nachtrust.
Een te harde matras wordt afgeraden vanwege het risico op overbelastingsverschijnselen: een te sterke druk op bepaalde plaatsen van je lichaam en dat zowel bij magere als zware mensen. Bovendien ondersteunen harde matrassen de lenden onvoldoende.
Een te zachte matras laat je wegzinken, waardoor rugklachten kunnen ontstaan. Je lichaam wordt dan onvoldoende ondersteund.
Vaak zijn de matrassen die men aanbiedt in de winkel in meerdere gradaties van hardheid verkrijgbaar.
Invloed van matrasdrager
Ook de matrasdrager bepaalt dus hoe goed je lichaam ondersteund wordt in bed. Je kan kiezen uit springveren, draadmatten, lattenbodems, planken, spaanderplaten... De beste optie is een matrasdrager die goed ventileert en veert.
Daarnaast hangt de keuze van een matras af van de bedbodem waarover je beschikt. Niet alle matrassen zijn geschikt bij bepaalde bedbodems. Informeer je grondig over de combinatiemogelijkheden.
Leg een matrasdek op de matrasdrager, zodat je matras beter beschermd wordt en niet verschuift.
Tips voor de aankoop van een nieuwe matras
Wij ronden dit artikel af met enkele handige tips:
-
Kies een matras die minstens 20 centimeter langer is dan jezelf.
-
Koop een matras bij een betrouwbare detailhandelaar. Je kan immers niet controleren uit welk materiaal de matras precies vervaardigd is. Sommige matrassen worden verlengd met extra stukken polyetherschuim, wat allesbehalve bevorderlijk is voor de nachtrust, het verschil tussen een SG20 en een SG40 matras is verwaarloosbaar voor de leek... Kortom, laat je niets aansmeren.
-
Een nieuwe matras kan een typische geur afgeven. Die verdwijnt vanzelf, je hoeft je er niet ongerust over te maken. De kamer verluchten helpt om sneller van de geur verlost te zijn.
-
Zorg ervoor dat je je matras zonder al te veel hindernissen in je slaapkamer belandt. Zo is het belangrijk dat je de matras nooit dubbelplooit om hem langs een deur te manoeuvreren.