wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Slaapkamers onderhouden

Matrassen, beddengoed en huisstofmijten

Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren en laten minuscule uitwerpselen achter. Je vindt ze in het hele huis, maar ze geven de voorkeur aan het warme, donkere en klammig klimaat in bed. Hoe houd je die beestjes van jouw slaapplek weg?

Huisstofmijten en matrassen

Schrik niet, maar gemiddeld telt een matras maar liefst twee miljoen huisstofmijten. Dat zijn piepkleine beestjes die je met het blote oog niet kan waarnemen. Als je daarnaast bedenkt dat elke huisstofmijt tweehonderd maal zijn eigen lichaamsgewicht aan uitwerpselen produceert, dan kom je tot de conclusie dat een matras eigenlijk erg vies is om zomaar eventjes acht uur op te slapen elke nacht. Bovendien zijn het de uitwerpselen die de allergische reacties veroorzaken zoals klachten aan de luchtwegen.

 

Vooral oude matrassen bevatten erg veel mijten. Voor deze piepkleine beestjes vormt een matras een waar paradijs: het is er warm, donker, vochtig en er is een overvloed aan voedsel te vinden, i.c. huidschilfers. Zo produceert elke mens dagelijks voldoende dode huidcellen om een leger van een miljoen huisstofmijten te voeden.

 

Wat kan je hieraan doen?

 

Mijd mijten met een nieuwe matras

Een oplossing is geregeld je matras vervangen, maar dat is erg kostelijk. Wat het materiaal betreft, kies je best polyether of schuimrubber. Je kan opteren voor een antimijtmatras oftewel een matras die een antimijtbehandeling ondergaan heeft. Men gebruikt daar een speciale stof voor die huisstofmijten en ook schimmels doodt. Eén behandeling volstaat voor een matrassenleven.

 

De stof die men gebruikt, is niet schadelijk voor mens en dier. Al zijn er wel bepaalde bronnen die erg kritisch zijn tegenover deze antimijtbehandeling en het gebruik van dergelijke matrassen afraden omdat je letterlijk in gif zou slapen.

 

Mijd mijten met allergeendichte hoezen

Deze critici geven de voorkeur aan een allergeendichte hoes die je rond de matras aanbrengt zodat huisstofmijten niet in de matras kunnen kruipen. Het spreekt voor zich dat je zo’n speciale hoes enkel aanbrengt over een nieuwe of een pas gereinigde matras, want dat behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Ook voor kussens en dekbedden zijn dergelijke antimijthoezen verkrijgbaar. Ze laten wel vocht door – je ligt dus niet te baden in je eigen zweet –, maar huisstofmijten en de uitwerpselen van deze beestjes kunnen niet door deze membraanhoezen dringen.

 

Onder bepaalde voorwaarden betalen sommige ziekenfondsen allergeendichte hoezen volledig of deels terug. Je hebt bijvoorbeeld een verklaring van de specialist nodig waarin staat dat je lijdt aan huisstofallergie.

 

Mijd mijten met een gespecialiseerde reiniging van de matras

Een grondige reiniging van de matras is een budgetvriendelijkere oplossing dan de aankoop van een nieuwe matras. Gespecialiseerde schoonmaakbedrijven maken je oude matras terug huisstofmijtvrij.

 

Je kan ook zelf proberen om je matras te reinigen met een speciale mijtenreiniger. Je kan zelfs eerst testen of het nodig is om je matras te behandelen met dergelijke reinigingsmiddelen. Meestal worden daarbij niet alleen de aanwezige mijten gedood, ook de vestiging van nieuwe mijten wordt tijdelijk tegengegaan. De meningen over de effectiviteit van deze middelen zijn echter verdeeld, daarom kan je beter de voorkeur geven aan een professionele reinigingsbeurt

 

Mijten en beddengoed

Je beddengoed kan je zelf mijtvrij of, beter geformuleerd, mijtarm houden. Wassen op hoge temperatuur is daarbij de boodschap. Kussens, dekbedden en bedlinnen moet je steeds op 60°C wassen. Strijken is misschien wel een hele klus, maar toch wordt het sterk aangeraden bij beddengoed omdat je dan de laatste overblijvende huisstofmijten doodt.

 

Kussens en knuffels kan je ook enkele dagen in de diepvries steken. Door de koude zullen de mijten het loodje leggen. Daarna moet je de spullen wel wassen, zo niet slaap je op een massagraf. Een lagere temperatuur dan 60°C is dan wel niet zo’n probleem.

 

Kies synthetisch beddengoed als je last hebt van allergische reacties n.a.v. huisstofmijten. Geen dons of veren kussens of dekbedden met andere woorden. Er zijn ook antiallergene kussens verkrijgbaar.

 

Voorkom mijten met een aangepaste slaapkamerinrichting

Wij sluiten dit artikel af met een reeks tips voor de slaapkamer en de inrichting daarvan:

  • Kies katoenen of kunststof gordijnen voor de slaapkamer die je geregeld wast. Of opteer voor gecoate gordijnen met een glad oppervlak waar de huisstofmijt niet kan indringen. Deze vind je enkel in de speciaalzaak.
  • Hoe minder meubilair er in de slaapkamer staat, hoe minder stof zich kan ophopen.
  • Bij de aankoop van meubels geef je best de voorkeur aan gesloten kleding- en boekenkasten.
  • Laat huisdieren niet in de slaapkamer. Ze brengen meer huidschilfers met zich mee, wat garant staat voor meer mijten.
  • Geef de voorkeur aan gladde vloermaterialen: parket, kurk, vloertegels... Bedek deze ondergrond niet met tapijt(jes).
  • Zorg ervoor dat kleding steeds opgeborgen wordt; laat kledingstukken niet rondslingeren op de grond of een stoel.
  • Gebruik zo weinig mogelijk textiel in de slaapkamer. Hierin zoeken huisstofmijten immers beschutting.
  • Als je gestoffeerde meubelen in de slaapkamer wil, zoek dan exemplaren uit met een gladde stoffering en een synthetische vulling zoals schuimrubber. Vermijd materialen zoals kapok – gebruikt als kussenvulling – en dons.
  • In de handel maakt men reclame voor allerlei lucht- en stofzuigfilters die een oplossing zouden bieden. De werking van deze middelen is echter niet bewezen.
  • Ook chemicaliën die mijten doden, laat je beter achterwege omdat deze weinig baten.
  • Een ander product waarvan het nut niet voldoende is aangetoond, is een antiallergische elektrische deken met een zogenaamd speciale temperatuurstand die de ontwikkeling van huisstofmijten en schimmels tegengaat.
  • Wat wel helpt, is je gewone dekbed overdag openslaan voor een goede ventilatie.
  • Laat de ruimte onder je bed vrij en voorkom dat er allerlei spullen opgeborgen worden. Zo kan de matras immers niet goed luchten én het bemoeilijkt het poetsen. Onder het bed hoopt zich nu eenmaal veel stof op.
  • Slaap niet onder het raam, maar zet het hoofdeinde van het bed tegen een muur.
  • Maximeer de verlichting of lichtinval in de slaapkamer, want huisstofmijten houden niet van licht. Daarom trek je ’s morgens best meteen de gordijnen open of de rolluik op.
  • Zorg voor een goede luchtdoorstroming in de slaapkamer. Daarvoor zet je het raam bij voorkeur dag en nacht op een kier en laat je de slaapkamerdeur open.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur