wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  tweede verblijf kopen

Tweede woonst in het buitenland: waar aan denken

Als je een vakantiewoning of appartement wenst te kopen in het buitenland moet je met veel zaken rekening houden. Dat je deze beslissing beter niet overhaast neemt met de zon in je aangezicht blijkt al snel...

Je tweede verblijf het jaar door
Je staat in een temperatuur van 28į en volle zon naar een leuk appartement of huisje te kijken en de prijs blijkt nog goed mee te vallen ook. Dit wordt de koop van je leven. Zeker weten!
Waar je echter niet bij stil staat is wat er gebeurt als het toeristisch seizoen op zijn einde loopt. Winkels sluiten hun deuren, niemand nog op straat te zien en in de wintermaanden vriest het met strakke noordenwinden.

Deze, voor jou, onzichtbare situatie kan zware gevolgen hebben. Ga dus na hoe de omgeving wordt gekenmerkt:

  • Hoe is het sociaal leven buiten het toeristische seizoen?
  • Wat is het klimaat?
  • Wat met de bereikbaarheid in de winter ( sneeuw, ijs, ... ) ?
  • Zijn er buiten het seizoen voldoende vluchten?

Medische voorzieningen
Waar meestal niet aan gedacht wordt is de medische situatie. Is er een systeem van huisartsen of dien je rechtstreeks naar een hospitaal te gaan? Wat zijn daar de kosten van en zijn er lange wachttijden? Hou rekening mee dat in landen zoals Turkije, Spanje, Portugal, Griekenland of ItaliŽ geen Frans of Nederlands gesproken wordt en dat kennis van het Engels zeker niet als standaard mag beschouwd worden.

Bij aankoop van je tweede verblijf dien je de medische voorzieningen bovenaan je lijstje plaatsen.

Fiscale voorwaarden
Je aankoop van een tweede verblijf heeft fiscale gevolgen. Dit geldt ook voor aankopen in het buitenland. Je wordt belast op 60% van de huuropbrengsten of, bij het niet verhuren, de jaarlijkse huurprijs die je zou kunnen krijgen.

Voor de meeste landen is er een vrijstelling van het onroerend inkomen in BelgiŽ maar wordt deze wel meegeteld bij het inkomen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je iets meer belastingen zal betalen.

Lokale reglementen voor bouw en of verbouwingen
Het is in eigen land al een aardig kluwen om door de regels en wetgeving door te komen van bouwen en verbouwen. Laat staan in een land waar je niet opgegroeid bent. Steek je licht op bij personen die reeds jaren woonachtig zijn in de regio alsook lokale architecten. Wacht hier niet mee tot na de aankoop want dan kan een architect een vertekend beeld schetsen omdat hij potentiŽle inkomsten ziet.

Een lokale gemeenschap die het niet hoog op heeft met nieuwkomers kan ook aardig roet in het eten gooien. Een bouwaanvraag die jaren bij het gemeentebestuur op een goedkeuring blijft liggen is niet nieuw. De taal machtig zijn is een must. Ben je dat niet, dan moet je zeker een vertrouwenspersoon† hebben die dit wel is.

Ook bij de aankoop op plan is het opletten geblazen. Aannemers en vastgoedmakelaars worden niet in elk land even kort gehouden. Wees hťťl kritisch en zoek uit of de projectontwikkelaar genoeg geloofwaardige referenties heeft. Soms is het zelfs genoeg om even het internet te raadplegen, al dien je te weten dat dubieuze makelaars creatief met namen zijn.

Financiering van een tweede verblijf in het buitenland
Niet iedere bank is happig om een woonst in het buitenland te voorzien van een hypotheek. Als het fout loopt, hoopt de bank via een hypotheek en een eventueel gedwongen verkoop van de woning zijn geld of ten minste een deel ervan terug te zien. Als de bank niet actief is in het land waar jij de woonst koopt, zal ze je tweede verblijf niet snel kunnen verkopen.

Voor een financiering raden we sowieso aan een financiŽle instelling uit eigen land te nemen.

Kan je een tweede woonst in het buitenland aan?
Wees eerlijk met jezelf op de vraag of je een project in het buitenland wel aankan. Heb je genoeg financiŽle middelen ter beschikking? Onderschat ook niet hoeveel tijd en frustratie er soms bij een buitenlands project komt kijken. Bij eventuele problemen kan je niet even snel heen en terug om polshoogte te nemen.†

Eindconclusie: een tweede verblijf in het buitenland is zeker een goede investering en loont de moeite als je je thuis voelt in de regio en haar cultuur maar het kost steeds meer tijd en geld dan vooraf gepland. Bezin dus vooraleer je ermee begint!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur