recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Graan Rijst & Pasta

Kritharaki of Orzo: de alomgekende Griekse rijst

Wat je vroeger enkel in speciaalzaken of natuurwinkels kon kopen, ligt nu in elke supermarkt: Orzo. In Zuiderse landen zoals Turkije, ItaliŽ en Griekenland zijn er veel klassieke recepten die gebruik maken van Orzo.

Wat is Orzo of Griekse rijst?

Orzo kan je vrij vertalen als "gerst". Ondanks zijn Nederlandse naam "Griekse rijst" is orzo eigenlijk een pasta die de vorm heeft van een rijstkorrel. Het grote verschil met andere soorten pasta is dat Orzo klaargemaakt dient te worden zoals rijst. Je neemt dus slechts 3 eenheden water op ťťn eenheid orzo. De orzo laat je, net zoals rijst, op een zacht vuur koken tot het water volledig is opgenomen door de orzo.

What's in a name?

Orzo heeft in elk land wel een andere naam. De belangrijkste lees je hieronder:

  • Griekenland: Kritharaki
  • ItaliŽ: Orzo
  • Turkije: Sehriye
  • Engeland: Risoni
  • Marokko: Risi
  • BelgiŽ en Nederland: Griekse rijst, ook soms Griekse pasta genoemd

Hoe maak je orzo klaar?

Orzo kan je op verschillende manieren bereiden. Je kan de Griekse pasta los serveren van je gerecht. In dat geval neem je 3 eenheden water of bouillon ten opzichte van ťťn eenheid orzo. Laat de orzo het water opnemen en serveer onmiddellijk. Indien gewenst kan je op het einde nog kruiden of specerijen toevoegen. Orzo vermengen met kleine groenten zoals kerstomaatjes, maÔs of paprika's is eveneens een optie.

Orzo kan je ook op het einde van de baktijd toevoegen aan je ovenschotel. Zorg dan dat er nog voldoende vocht aanwezig is en reken daarbij op een gaartijd van ongeveer 20 minuten. Controleer regelmatig of er voldoende vocht aanwezig is. Merk je dat er te weinig vocht aanwezig is om de orzo te garen, voeg dan wat extra vocht toe. Bij voorkeur gebruik je reeds warme bouillon om de gaartijd van je volledige stoofpot niet af te remmen.

Griekse rijst kan ook toegevoegd worden aan een eetsoep. Gaar je soep en voeg bij de laatste 10 minuten kooktijd de orzo toe.

Serveer op een zwoele zomeravond koude orza in de vorm van een salade. Voeg naar believen ingrediŽnten toe aan de afgekoelde orzo.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding