recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Graan Rijst & Pasta

Rijst, liever witter dan wit?

Rijst ziet er bij het oogsten heel anders uit dan op je bord. Wij leggen je het verschil uit tussen snelkookrijst, witte rijst en zilvervliesrijst oftewel gezond, gezonder en gezondst.

Zilvervliesrijst

Als je rijst oogst, verzamel je paddy: onbewerkte rijst in een oneetbaar, houtachtig vlies dat men kaf noemt. Na het oogsten verwijdert men het kaf, met als resultaat zogenaamde bruine of zilvervliesrijst. De buitenste lagen van de rijstkorrels verwijdert men niet. De zemelen om de korrels maken immers dat de rijst al zijn voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen bewaart. Zilvervliesrijst is daarom gezonder dan witte rijst. Qua smaak is hij wat nootachtig.

 

Witte rijst

Bij witte rijst verwijdert men naast het kaf, ook zemelen en vliezen. Hierdoor gaan veel voedingsstoffen verloren. Eerst slijpt men de rijst, daarna volgt het polijsten. Bij het slijpen laat men rijstkorrels tegen elkaar schuren waardoor het zilvervlies en de kiem verdwijnt. Na het slijpen polijst men de rijst. Daarbij verwijdert men restjes zetmeel op de korrels, waardoor de rijst minder kleverig wordt. Het resultaat is een lichte rijst met een milde smaak.

 

Snelkookrijst

Snelkookrijst is witte, voorgekookte rijst die men opnieuw droogt.  Het resultaat is een kortere kooktijd, maar ook minder voedingsstoffen dan witte rijst.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding