recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Voeding bewaren

Hoe kan je het best voedsel bewaren?

Vroeger werd inzouten van voeding gebruikt om deze beter en langer te bewaren. Omdat deze methode ten koste gaat van de voedingswaarde en de smaakechtheid van de voeding zijn er tegenwoordig betere alternatieven om voeding te bewaring. InfoTalia zet ze even op een rij.

Tips die je kunnen helpen altijd vers voedsel te eten:

  • Bij twijfel over de versheid van de levensmiddelen is het altijd het beste de levensmiddelen niet te gebruiken en weg te gooien!
  • Houd altijd rekening met de vermelde datum op de verpakking. Moet de verpakking verwijderd worden, noteer deze datum dan vb. op de koelkastdoos.
  • Gebruik steeds het principe van eerst binnen, eerst buiten ( ook wel het FIFO-systeem of First In, First Out genoemd ).
  • Ben je levensmiddelen aan het voorbereiden om te conserveren? Werk dan op een zo hygiënisch mogelijke manier. Naast het feit dat hygiëne sowieso nodig is in de keuken, zal de bewaring zeker ten goede komen.

Koelkast
Door het verlagen van de temperatuur wordt de rijping en dus ook het rottingsproces vertraagd. Om een perfecte koeling te krijgen moet de koelkast een maximumtemperatuur hebben van zes graden. Let er wel steeds op dat er geen vriestemperaturen aanwezig zijn in bepaalde delen van de koelkast. Om deze temperatuur correct te meten, is het best een thermometer in een glas water te plaatsen om te voorkomen dat de aflezing van de temperatuur beïnvloed wordt door het openen van de koelkastdeur.

Wat wel en wat niet in de koelkast?
De meeste groenten en fruitsoorten uit warme landen zoals komkommers, ananas, aubergines, bananen mogen niet in de koelkast. Deze groenten en fruit krijgen anders last van rotte plekken door koudebederf.
Ook aardappelen kunnen beter niet in de koelkast. Het best is een donkere omgeving tussen de tien en vijftien graden.
Gekookte eieren moeten zeker in de koelkast en zo kan je ze ongeveer een week houden.

Vacuüm verpakking
Meer en meer wordt het vacuüm verpakken van voeding gebruikt. Door het afsluiten van de lucht bewaart het voedsel langer. Dat is vooral interessant voor bereide maaltijden, gesneden vlees, bewerkte groentjes,... Voor privégebruik zijn er in de handel reeds kleine vacuümmachines verkrijgbaar al is het altijd opletten met de kwaliteit van deze machines. Voor het volledig vacuüm krijgen van een verpakking, is een krachtige motor nodig en bij de huismodellen is dat niet altijd het geval.

Diepvries
Het invriezen van voeding is nog één van de meest gebruikte conserveringsmanieren. Enkele tips waar je moet op letten bij het invriezen van voeding:

  • Zorg voor een temperatuur in de diepvriezer van minder dan -18°
  • Plaats bij het invriezen steeds een datum op de verpakking om twijfel te voorkomen
  • Zorg bij het invriezen van bereide maaltijden dat ze reed volledig afgekoeld zijn. ( Dit kan je doen via het laten rusten in een grote schaal gevuld met ijswater of in een koelkast ( als er andere levensmiddelen aanwezig zijn is dit wel beter te vermijden ). Bij het afkoelproces ook regelmatig roeren indien mogelijk om het afkoelproces zo gelijkmatig mogelijk te laten verlopen

Inkopen doen
Belangrijk bij het bewaren van levensmiddelen is dat de koudelijn niet onderbroken wordt. Daar wordt mee bedoeld dat er ( bijna ) geen temperatuurschommelingen mogen gebeuren. Als je dus inkopen doet denk er aan om levensmiddelen zo laag mogelijk op uw boodschappenlijstje te plaatsen. En zeker diepvriesproducten als laatste te nemen.
TIP: plaats bij het inkopen doen een koelbox in de koffer om daar de levensmiddelen direct in te plaatsen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding