recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Voeding bewaren

Voedsel in blik

Al in 1810 ontdekte Appert dat men verhit voedsel in een luchtdichte, glazen bokaal veel langer kon bewaren. De conserven waren uitgevonden! Het blik volgde enkele jaren later. Toch kent dit soort verpakking nog steeds enkele nadelen, hoewel het foliepak al een hele vooruitgang is.

Verhitten

Hoe gaat men te werk bij blikvoeding? Heel eenvoudig: men verhit de inhoud en verpakt die vervolgens - samen met het kookvocht - in blik om lucht en microben buiten te houden.

 

Gevolgen? Het verhitten...

          verandert het voedsel van kleur en structuur;

          vernietigt de hoeveelheid vitamine C gedeeltelijk;

          vernietigt de ziekteverwekkende stoffen;

          deactiveert de enzymen.  

 

Foliepak

Het foliepak is de meer hedendaagse variant van het blik. De naam wijst op de verpakking in aluminiumfolie.

 

Net zoals bij blik beschermt een foliepak voedsel tegen licht en lucht. Daar komt bij dat men de ingrediŽnten niet zo lang verhit. Hierdoor ziet het voedsel er niet alleen beter uit, het smaakt ook lekkerder. Bovendien blijft de hoeveelheid vitamine C beter bewaard.

 

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging veroorzaakt door de Clostridium botulinum-bacteriŽn. Als het ingeblikte voedsel niet lang of niet sterk genoeg verhit wordt, slaagt men er niet in al deze bacteriŽn te doden. Aangezien ze perfect gedijen zonder zuurstof, produceren ze na verloop van tijd een gifstof die het zenuwstelsel aantast. Bij een aanzienlijke dosis verlammen de hart- en ademhalingsspieren, met soms een dodelijke afloop.

 

Botulisme komt niet enkel bij de mens voor, ook huisdieren kunnen er het slachtoffer van worden.

 

Voorzorgsmaatregelen

Koop geen blikken die

          bol staan Ė wijst op gasvorming door bacteriŽn;

          beschadigd zijn;

          roesten;

          ingedeukt zijn.

 

Eens proeven raden we sterk af, zelfs een kleine dosis Clostridium botulinum kan al heel wat nadelige gevolgen hebben!  

 

Beschermlaag

Om te vermijden dat blik roest, brengt men een beschermlaag in het blik aan. Deeltjes van die beschermlaag blijken echter in het voedsel terecht te komen. Om die reden eet je best niet voortdurend blikvoeding. Wissel voldoende af: vers, glazen potten of diepvries. Let vooral op met zure bestanddelen in voeding zoals azijn. Laat de blikken ten slotte altijd goed uitlekken. Het vocht van het voedsel kan je beter weggieten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding