recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Voeding bewaren

Zijn verse groenten vers? Additieven en bewaarmiddelen

De laatste jaren wordt ons voedsel op steeds meer manieren bewerkt. Smaakstoffen, geurstoffen, kleurstoffen... noem maar op. Maar worden deze stoffen ook gebruikt bij verse groenten? Is het met andere woorden mogelijk dat onze verse groente bewaarmiddelen of additieven bevatten?

Additieven: smaakstoffen, geurstoffen en bewaarmiddelen
De regelgeving betreffende allerhande additieven is een "lokale zaak". Eerst en vooral dienen we dus een opsplitsing te maken van groenten die uit de EU komen ( met name deze uit BelgiŽ en Nederland ) en deze die geÔmporteerd worden.

Belgische en Nederlandse groenten
Lokale groenten liggen binnen de dag na oogst reeds op ons te wachten in de groenteafdeling van de supermarkt. Op maandagmorgen geoogste groenten liggen reeds die middag in een koelcel op de veiling. In de vroege ochtend daaropvolgend ( dinsdagmorgen ) worden ze geveild en vervoerd naar hun eindbestemming: de winkelrekken.

Onze lokale groenten en fruit zijn dus niet bijster lang onderweg. Bovendien wordt er tijdens hun reis ook op gelet dat ze in optimale omstandigheden bewaard worden. Onmiddellijk na de oogst worden de groenten en fruit in een gesloten koude keten geplaatst, dit wil zeggen dat ze vanaf dan steeds gekoeld moeten zijn.

Wie bovenstaande leest, heeft meestal ook meer begrip voor eventuele lege rekken in de supermarkt of lokale winkel. Dit betekent immers vaak dat het warenhuis of kleinhandelaar geen grote stock aanlegt en dat er dus een snellere aanvoer is van verse groeten en fruit.

Conclusie van dit verhaal: Onze verse groenten en fruit bevatten geen bewaarmiddelen want de groenten zijn snel genoeg bij de consument.

Additieven op verse groente of fruit is verboden in Europa. Niet omdat men denkt dat additieven schadelijk zijn maar omdat dit de perceptie van "verse groente" zou veranderen. 

Hoe weet ik zeker dat ik lokale groenten en fruit koop?
We hebben een strikte wetgeving ingevolge voeding waarbij het vermelden van de afkomst sowieso correct gebeurt. Wees dus niet verbaasd bij het zien van een Nederlandse of Belgische vlag op de verpakking want dankzij het gebruik van serres of kassen kunnen we bijvoorbeeld het hele jaar door Belgische aardbeien of Nederlandse rode bessen eten. 

Uitzondering dagvers: hard fruit en asperges
Hard fruit zoals appels en peren worden in een speciale ULO cel bewaart. Deze Ultra Low Oxygen bewaring wordt gekenmerkt door een zeer laag zuurstofgehalte en een verhoogd CO2 gehalte. Deze voorgaande eigenschappen in combinatie met een lage temperatuur zorgen ervoor dat sommige soorten tot een jaar perfect bewaard kunnen worden. Het gebruik van deze cellen heeft geen invloed op de kwaliteit van onze groenten of fruit.

Europese groeten en fruit
90% van de groenten en fruit in onze winkelrekken zijn van Europese afkomst en de producenten ervan staan onder streng toezicht van de Europese reglementering. Om die reden kunnen we met enige zekerheid beweren dat ook deze groenten of fruit geen bewaarmiddelen of additieven bevatten. De afstanden die de groenten en fruit dienen af te leggen zijn dankzij de huidige infrastructuur verwaarloosbaar in tijd. Bewaarmiddelen zijn hier niet nodig maar het is wel noodzakelijk dat de koude keten wordt gerespecteerd, de controle op deze keten is dan ook streng.

Exotisch fruit
Exotisch fruit wordt in een razend tempo de wereld rondgestuurd waar Jules Verne duizelig van zou worden. Onze Nieuw-Zeelandse kiwi ligt bijvoorbeeld binnen de 25 dagen na oogst reeds in de winkelrekken. Groene, onrijpe bananen worden net voor verkoop gerijpt in speciale rijperijen, die zich zowel in Nederland als in BelgiŽ bevinden.
Bij deze niet-Europese producenten is er minder controle dan bij onze Europese collega's of zijn additieven en bewaarmiddelen zelfs toegestaan. Gelukkig heeft Europa een goed controlesysteem bij aankomst van de goederen in Europa. Daarenboven zijn de grote merken zich bewust van het feit dat een hoge kwaliteit noodzakelijk is.

Wat niet is kan nog komen!
Momenteel zijn er verschillende werkgroepen in Europa die bestuderen of additieven bij onbewerkte groenten en fruit niet toegelaten moet worden. Het zou vooral gaan over glansmiddelen bij komkommers, tomaten en paprikaís en conserveermiddelen bij steenvruchten. 

Niet tijdens maar voor!
Is er dan niets negatief op te merken aan onze groenten en fruit? Misschien is het wel handig om weten dat onze groenten en fruit zo worden gecultiveerd dat enkel de beste en sterkste rassen overblijven, en ook Genetisch gewijzigde organismen (GGOís) zijn hun opmars begonnen. Ziektes en insecten hebben op deze groenten of fruit minder invloed.

GGO's en beperkte diversiteit leidt in verschillende kampen tot discussie. Eťn van de negatieve effecten die geopperd worden is dat het onze immuniteit zou aantasten en allergieŽn in de hand werken.

Enkele tips
Niets is zo succesvol als eigen controle. Let dus goed op bij de aankoop van groente en/of fruit. Stel je steeds volgende vragen en maak gebruik van een aantal tips:

  • Ga ik dit zelf nog enkele dagen bewaren?
  • Zal ik dit onbewerkt eten of gebruiken voor het maken van gerechten?
  • Is er een lokaal alternatief aanwezig?
  • Kijk ook naar de groenten en fruit die je niet koopt. Zo kom je te weten of de kwaliteit van het product al dan niet constant is.
  • Durf een alternatief te zoeken als de kwaliteit van een bepaalde groente je niet bevalt.

Het dagelijks aanleveren van voeding is arbeidsintensief. Wees bereid te betalen voor de kwaliteit van dienstlevering en het product zelf.

Voor dit artikel werd contact opgenomen met:
Regulier Overleg Warenwet (ROW)
Nutrition Information Center (NICE)
Federatie Voedingsindustrie ( Fevia )
Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen ( FAVV )

Daarnaast werden ook verschillende commerciŽle bedrijven ( groothandelaars, transportbedrijven, veilinghuizen... ) gecontacteerd.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding