tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon materiaal

Handgrasmaaiers

Met een handgrasmaaier maai je het gazon op een ouderwetse manier: de messen op de rol snijden het gras af, als je de handgrasmaaier voortbeweegt. Wij belichten de voor- en nadelen van deze lichtgewicht grasmaaiers, naast aankoop- en gebruikstips.

Bouw van handgrasmaaier

Welke onderdelen vind je in elke handgrasmaaier terug? Een opvangbak is facultatief, maar banden, een rol met messen, een steel en een hoogteversteller maken steevast deel uit van een handgrasmaaier. Wij overlopen deze onderdelen en leggen je uit waarop je moet letten bij de aankoop van een handgrasmaaier.

Banden

Een handgrasmaaier steunt op twee wielen die bestaan uit aluminium velgen met banden errond. Het materiaal van de banden kan variëren. De beste keuze die je kan maken, is opteren voor rubberen banden. Deze zullen niet in een zachte ondergrond wegzakken, waardoor je stabiel en gelijkmatig het gras kan maaien zonder slippen. Bovendien blijft het gras dan niet plakken aan de wielen.

Steel

Met de steel beweeg je de handgrasmaaier voort. De lengte van deze staaf met handvat varieert naargelang de verschillende modellen. De lengte bedraagt doorgaans 1,10 meter. Je hebt echter ook kleinere, meer compacte handgrasmaaiers die een steel hebben van slechts 70 centimeter lang. Ben je klein van gestalte, dan kan je gerust tussen beide modellen kiezen zonder in te boeten aan maaicomfort. Hoe groter je bent, hoe minder comfortabel een compact model is...

Rol met messen

De tandwielen van een handgrasmaaier laten een rol met messen in spiraalvorm ronddraaien. De messen zijn daarbij heel fijn afgesteld: tussen het vast blad en de ronddraaiende messen kan net één haar oftwel één grassprietje. Aangezien de breedte van dit type maaimachine varieert tussen 50 en 60 centimeter, verschilt eveneens het aantal messen van model tot model. Doorgaans bevat de rol vijf à acht messen die een lengte hebben tussen 35 en 45 centimeter. Vijf messen volstaan als je gazon uit zachte grassoorten bestaat, acht messen zijn een must voor stevigere grassoorten.

De messen vormen een belangrijk onderdeel van de handgrasmaaier. Daarom is de kwaliteit en het materiaal van de messen een aandachtspunt bij de aankoop van een dergelijke maaimachine. Messen van koolstof of hard stool vormen een goede keuze.

Hoogteversteller

De hoogte van de messen van een handgrasmaaier kan je instellen tussen één en zes centimeter. Het gebruiksgemak van de hoogteversteller is een ander belangrijk aspect waarop je moet letten bij de aankoop van de maaimachine. Bij bepaalde modellen maakt men gebruik van een veer met standen of een knop, wat erg gebruiksvriendelijk is. Bij andere modellen moet je speciale hulpmiddelen bovenhalen voor het verstellen zoals een tang of een schroevendraaier.

Voordelen van een handgrasmaaier

Handmatige maaimachines lijken misschien de minderwaardige, kleine broertjes van de grasmaaiers op elektriciteit of op benzine, maar kwaliteitsvolle exemplaren zijn dat zeker niet. Meer nog, ze bieden tal van voordelen ten opzichte van de andere modellen:

 • Handgrasmaaiers zijn minder complex, wat het gebruiksgemak verhoogt.
 • Ze vormen een goedkope oplossing om je gras te maaien.
 • Het gras zelf geeft de voorkeur aan een handgrasmaaier omdat deze het gras afsnijdt in plaats van het als het ware kapot te slaan.
 • Op esthetisch vlak bekom je een mooier maairesultaat met een handgrasmaaier.
 • Een handgrasmaaier maait fijner dan een maaimachine met een motor.
 • Met een handmatige maaimachine maai je je gazon haast geruisloos.
 • Een handgrasmaaier is een lichtgewicht dat gemiddeld tussen tien en twintig kilogram weegt, waardoor de machine gemakkelijk te hanteren is.
 • Ten slotte is deze maaimachine goedkoop in het verbruik aangezien hij geen benzine of elektriciteit nodig heeft.

Nadelen van een handgrasmaaier

Zoals bij alle producten zijn er echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van een handgrasmaaier. Aan jou om te beslissen of de voordelen opwegen tegen de nadelen...

 • Handgrasmaaiers zijn enkel geschikt voor kleine, desnoods middelgrote gazons, zo niet ben je een hele tijd zoet met het maaien van je gazon.
 • Deze maaimachines zijn minder aangewezen bij hoog opgeschoten gras.
 • Hoe beter de handgrasmaaier, hoe gebruiksvriendelijker... Met name goedkopere exemplaren kunnen erg veel frustraties teweegbrengen als het maaien niet zo vlot verloopt.

Tips om het gras te maaien met een handgrasmaaier

We ronden dit artikel af met enkele tips in verband met het gebruik van je handgrasmaaier:

 • Maai enkel droog gras want nat gras maaien levert geen mooie resultaten op.
 • Stel de hoogte van de messen zo in dat ze de grond niet raken: ze moeten immers het gras afsnijden en niet de bodem zelf doorklieven.
 • De ideale grashoogte is vijf centimeter.
 • Is je gras hoger dan 15 cm, dan maai je best verschillende keren. Bij de eerste beurt kan je dan bijvoorbeeld vijf centimeter eraf snijden en bij de tweede beurt volgt de volgende vijf centimeter.
 • Maai in een geometrisch patroon en overlap daarbij steeds een fijne strook van de vorige baan.
 • Het mooiste resultaat bekom je als je eerst de lengte en dan de breedte maait.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin