Eenvoudige installatie
Een automatische grasmaaier vereist een eenmalige, eenvoudige installatie. Je hoeft enkel een sensorendraad rond de hoeken van het gazon vast te die bevestigd is aan een perimeterschakelaar. Via een speciale sensor herkent de grasmachine de draad en blijft hij binnen het afgebakende gebied, zo’n 2 hectare voor d egrootste robots.
Na een paar weken is de draad onopvallend overgroeid door gras. De draad kan ook ingegraven worden, tot 20 cm onder de grond.
Volautomatisch of halfautomatisch
Een halfautomatische grasmaaier start je handmatig en koppel je manueel aan op de batterijlader. Een volautomatisch exemplaar kan geprogrammeerd worden. Op gezette tijden maait hij het gras en hij keert ook op eigen houtje terug naar het laadstation. Sommige grasrobots zijn uitgerust met een regensensor. Aangezien bij regen de grasresten onder de robot blijven kleven verspilt hij dan immers nodeloos energie en is het maairesultaat minder mooi. De intelligente robot stelt de maaibeurt uit tot na de regenbui.
Grasrecycling
De automatische grasmaaier hoeft niet geleegd te worden en de grasresten hoeven niet opgeruimd te worden. Het gras wordt in kleine snippers gemaaid die bij de wortels van het gazon blijven liggen en dienen als natuurlijke en gratis bemesting. Je gazon ziet er dan ook mooi en gezond uit en is beter beschermd tegen droogte, ziektes en ongedierte.
Milieuvriendelijk
De automatische grasmaaier is accu-aangedreven en wordt opgeladen in een laadstation. Je gebruikt dus geen benzine of olie maar elektriciteit, en je veroorzaakt geen luchtvervuiling. Je hoeft je gras niet weg te brengen en vermindert het volume van het groenafval aanzienlijk. Ook is er amper geluidsoverlast. Je kan op elk tijdstip maaien, zonder je buren te storen. Tenslotte zorgen de grassnippers ervoor dat je water spaart. Ze beschermen het gazon tegen vochtverlies.
Nadelen en beperkingen