tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon materiaal

Welk materiaal gebruik je om te beluchten?

Er zijn verschillende werktuigen voor handen om je gras te beluchten. Welke je kiest hangt veel af van de grootte van je gazon en de staat dat het zich bevindt.

Volle of holle tanden?
Er is één groot aandachtspunt bij de aankoop van beluchtingsmateriaal en dat is de tanden. Als je kiest voor holle tanden kan de grond uitzetten en krijg je als het ware kleine toegangskanaaltjes tussen je gras. Bij volle tanden wordt de grond ook geopend maar op het zelfde moment ook lichtjes opzij geduwd waardoor het daar dichter wordt.

Kies je voor holle tanden dan dien je wel achteraf je gazon even te harken en licht te bestrooien met losse aarde.

Voor zwaar beschadigde gazons kies je zeker voor holle tanden. Wens je echter een klein stukje gazon te bewerken, kunnen volle tanden perfect de klus klaren.

Sleuven trekken in plaats van gaten prikken
Sommige machines gaan een stapje verder dan de standaard en maken sleuven in het gras in plaats van gaten. Door dit te doen snijdt men de wortels en dit resulteert in een betere groei. 

Hoe diep kan de machine beluchten?
Ook de diepte tot waar de grond kan belucht worden is van belang. Zorg er steeds voor dat de pinnen minimum 8 cm lang zijn. Hoe groter de pinnen hoe dieper de grond kan belucht worden maar ook hoe zwaarder de klus wordt. Als je pinnen wenst van meer dan 15cm, zal je best opteren voor een machinaal gestuurde beluchtingsmachine.

Wat vind je op de markt?
Hieronder zie je de meest voorkomende beluchtingsmaterialen en hun sterke punten

  • Beluchtingssandalen: schoenen met pinnen aan de onderkant van de zool. Dit is haalbaar voor kleine stukjes te beluchten of als je gazon niet groot is.
  • Beluchtingsvork: Ook een vork is enkel handig voor het bewerken van kleine stukjes. Je hebt speciale beluchtingsvorken op de markt en we raden aan deze te kopen tenzij het echt over een héél klein stukje gazon gaat. Dan kan je perfect een standaardvork gebruiken. De pinnen van een standaardvork lopen breed op aan de bovenkant en sduwen de grond bovenaan harder samen.
  • Beluchtingsrollen ( prikrol ): deze vind je zowel manueel als machinaal maar de basis is het zelfde. Op een rol staan verschillende pinnen ( hol of vol ) gemonteerd en door de rol vooruit te duwen draaien de pinnen automatisch de grond in.

Een beluchtingsrol is interessant voor grote gazons of waar er op regelmatige basis belucht dient te worden.

Aankoppelen op je zitmaaier?
Niet iedere zitmaaier heeft een beluchtingsmachine als optie. Gelukkig zijn er ook beluchtingsmachines op de markt die je gewoon kan aankoppelen. Dit noemt men de 'getrokken beluchtingsmachines'. Let hier vooral goed op of je zitmaaier uberhoud een koppeling voorziet en of deze compatibel is met de beluchtingsmachine.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin