tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazononderhoud

Gieters & de kunst van het water geven

Planten moeten geregeld water krijgen. Zachtjes en gelijkmatig, want je mag ze niet ontwortelen of beschadigen. InfoTalia helpt je bij de keuze van de perfecte gieter!

Voor- en nadelen van gieters

Eigenlijk kan je heel je tuin beregenen met een gieter. Toegegeven, je bent er een tijdje mee bezig, maar je kan tegelijkertijd je planten van dichtbij bewonderen en controleren op beschadigingen of plagen. Daarnaast kan je quasi exact bepalen hoeveel water de individuele planten nodig hebben.

 

Een tip om tijd te besparen bij het gieten: draag in elk hand een gieter en giet tegelijkertijd. Vooral bij rijen groenten is het erg handig om op het zelfde ogenblik twee rijen samen water te geven. Zo ben je beter in evenwicht. Dan heb je wel een bepaald type gieters nodig, hieronder lees je er meer over.

 

Zware gieters versleurenis niet goed voor je rug, maar eigenlijk heb je je rug helemaal niet nodig. Gebruik enkel je handen en armen en zak door je knien om de gieter op te tillen.

 

Ideale gieter met deze aankooptips 

  • Kies een gieter waarbij de schenktuit hoger komt dan de gieter zelf, zodat je de gieter goed kan vullen.
  • Kies een geschikte broes, een kop voor je gieter met gaatjes. Plastic broesen gaan niet lang mee: de gaatjes verstoppen en worden door gebruik groter. Broesen van de beste kwaliteit zijn van messing. Dat materiaal voorkomt dat de gaatjes groter of kleiner worden, bovendien is het gemakkelijk schoon te maken.
  • Kies een ronde of ovale broes. Ronde broezen hebben een zachte stroom water, ovale broezen bieden een krachtigere stroom water. Een ovale broes kan je echter ook zo bevestigen dat hij de lucht in wijst, dan krijg je een heel zacht buitje.
  • Verzinkt staal of plastic? Het verschil in gewicht bedraagt meer dan anderhalve kilo. Plastic gieters zijn niet alleen een stuk lichter dan exemplaren van verzinkt staal, ze zijn ook heel wat goedkoper.
  • Koop geen koperen gieter, die krijgt veel te snel deuken. Ook hierbij is het gewicht een nadeel.
  • Eventueel kan je een vernevelaar op de gieter bevestigen voor het creren van een hele fijne nevel.

Soorten gieters

  • Haws gieters - De standaard op het vlak van gieters. Haws ontwierp in 1885 een nieuwe gieter die de voordelen van de Engelse (ronde) en Franse (ovale) gieters combineerde. Deze gieters zijn gemakkelijk te vullen, te dragen en te gieten. Verkrijgbaar in diverse materialen: koper, plastic, verzinkt staal...

  • Franse gieters - Deze hebben n lange handgreep. Vooral middelgrote en kleine modellen zijn praktisch. Je hebt maar n hand nodig om water te gieten: het punt waarop je de greep vasthoudt, bepaalt de kracht van de waterstraal.
  • Engelse gieters - Engelse gieters zijn ronde gieters met twee aparte handgrepen. De bovenste handgreep is om de gieter te dragen, de handgreep langs de zijkant is om te gieten. Een nadeel is dat je twee handen nodig hebt om te gieten. De tijdbesparende tip van hierboven kan je dus niet toepassen met dit type gieters.

  • Kasgieters - Deze gieters hebben lange, gebogen tuiten, zodat je gemakkelijk water kan geven aan planten die verder weg staan of in hangpotten geplant zijn.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin