Waarom je gazon bemesten?
Zoals hierboven aangegeven heeft je gazon in elk seizoen bemesting nodig. Enkele specifieke voordelen op een rijtje:
Welke gazonbemesting dien je te gebruiken?
Er zijn vele soorten bemesting voor je gazon. Maar telkens is de basis de zogenaamde NPK-samenstelling. De afkorting NPK wordt algemeen gebruikt bij meststoffen en staat voor Stikstof (N), Fosfor(P) en Kalium (K). Elk cijfer geeft het procent weer op de volledige inhoud. Voor gazon is dit meestal een NPK van 9-6-5. Dit betekend 9% stikstof, 6% fosfor en 5% kalium. Er zijn soms nog extra andere meststoffen aanwezig voor een betere groei of verbetering van de grond. Naast de werkende meststoffen is bijna 75% van de inhoud neutrale vulling voor betere verspreiding van de meststof.
Hieronder kort de voedingselementen en hun bijhorende functie:
Er worden soms ook nog andere voedingselementen toegevoegd zoals calcium, ijzer, zink, …
De samenstelling van de bemesting is ook afhankelijk van wanneer je het gazon wenst te bemesten. Gelukkig duiden de fabrikanten de werking steeds aan op de doos:
Bij de keuze van een gazonmeststof hou je dus rekening met de periode van bemesten en of je nog extra ontmossing of onkruidverdelging wenst. Ik raad aan om ontmossing en onkruidverdelging als aparte taak te zien. Is klussen in de tuin niet jouw favoriete hobby? De meststoffen met extra ontmosser of onkruidverdelging die nu op de markt zijn, doen deze extra karwijtjes prima.
Kies je voor een organische meststof of een kunstmeststof?
De keuze uit beiden zou voor ieder van ons een simpele keuze moeten zijn want kunstmest heeft niet veel voordelen ten opzichte van organische meststoffen. Enkel de prijs is een uitgesproken pluspunt.
De nadelen van kunstmest zijn onder meer:
Voorbereiding van het bemesten: je gazon bekalken.
Alvorens je het gazon bemest, kan je best je gazon bekalken Wanneer je het gazon bekalkt kan je zelf kiezen. De vroege herfst is perfect maar in de vroege lente een paar weken voor de bemesting mag ook. ( meer info over bekalken en zuurtegraat van je grond ; zelf zuurtegraat / PH meten)
Wanneer je gazon bemesten?
Eigenlijk bemest je je gazon het volle jaar buiten de winter. Voor de herfst en de vroege lente ( maart ) neem je ongeveer 200 gr per m². Voor het bijmesten in juni, neem je ongeveer 100 gr per m². Dit zijn gemiddelden. Voor een exact gebruik, volg je de handleiding van de meststof die je gekozen hebt. De exacte oppervlakte van je grasperk kennen is een must. Meststoffen in korrelvorm zijn onderhevig aan de weersomstandigheden ( hoge temperaturen, vochtigheid, … ) dus het is niet de bedoeling een aankoop te doen voor de komende drie jaar. Ook net te kort hebben aan meststof tijdens het bemesten is alles behalve leuk te noemen.
TIP: voeg 10% extra toe aan je oppervlakte. De overtollige meststof giet je over in een hermetisch afsluitbare emmer. Plaats ook een label met de inhoud plus de datum op de emmer. Snij de werkwijze uit die op de verpakking staat en leg die in de emmer bovenop de meststof.
Waarom bemest je in welke periode:
Bemesting van je gazon in het voorjaar: voorjaarsmest zorgt voor een vlugge aangroei van je gazon en geeft je gazon ook vlug zijn mooie groene kleur. Neem bij voorkeur februari of maart.
Bemesting in de zomer: zorgt voor een mooi blijvend resultaat tijdens drogere periodes en intensiever gebruik. Als je ergens een bemesting wenst over te slaan, is het deze. Zorg er dan wel voor dat je kwalitatieve bemesting gebruikt in het voorjaar.
Bemesting van je gazon in het najaar: najaarsmest creëert een sterke wortelgroei. De geeft je gras extra kracht om de winter door te komen. September of oktober zijn perfect.
Hoe je gazon bemesten?
Voor het bemesten van je gazon neem je best een strooiwagen. Deze zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de meststof. Heb je geen strooiwagen, gebruik dan de volgende stappen:
Ga zo systematisch mogelijk te werk om geen stukken gazon te vergeten. Ook dubbel bemesten is niet de beste zaak. Voor grotere gazonnen, raden we sowieso een strooiwagen aan.
Nadat de korrels zijn gestrooid, besproei je het gazon overvloedig. Neem de breedste stand van je tuinslang en sproei omhoog om zo een regenbui te simuleren en geen mestkorrels van hun plaats te duwen. De eerste 24 uur na bemesting mag het gazon niet betreden worden. Laat ook geen huisdieren rondlopen om verkleuring van je gras te verkomen.
Zitten er extra verdelgers ( mos of onkruid ) in de bemesting, vermijdt dan contact met de huid. Gebeurt dit toch, spoel overvloedig met water.
TIP: vermijd bemesting op het heetst van de dag. Wacht tot de vooravond en zorg voor overvloedige bevloeiing. Een korte bevloeiing 30 minuten na de eerste is geen overbodige luxe.