tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazononderhoud

Je gazon beluchten

Als je een gazon hebt waar veel op gelopen wordt of zelf met een wagen over gereden wordt, komt er een soort viltlaag of samengeperste grond op de oppervlakte te liggen die er voor zorgt dat er geen lucht of voedingstoffen tot aan de graswortels kan. Beluchten is hiertegen een eenvoudige oplossing.

Wat is beluchten en waarom doen we het?
Je gazon beluchten is niets meer dan er opnieuw voor zorgen dat er zuurstof tot bij de wortels kan. Dit doe je simpelweg door gaten in de grond te prikken op korte afstand van elkaar. Normaal gezien zal je niet elk jaar je volledige gazon moeten beluchten. Het zal eerder uitkijken zijn naar plaatsen waar veel gelopen of gespeeld wordt.

Zeker bij warm weer kan een slecht belucht gazon problemen krijgen daar de wortels dan minder water kunnen opnemen dan dat er op het blad verdampt.

Na het bewateren van je gazon of na een regenbui kan je je gazon inspecteren. Als het water niet vlot meer doorsijpelt kan je opteren om te beluchten.

Wanneer je gazon beluchten?
Stukken gazon die volledig dichtgeslibd zijn, mag je direct onder handen nemen. Wil je het volledige gazon onder handen nemen wacht je best tot in september. Maart en april zijn ook goede maanden om je gras extra zuurstof te geven.

Wacht sowieso op koel en vochtig weer.

Merk je na een maand nog niet veel beterschap of slibt de grond opnieuw dicht, herhaal dan alles nog eens.

Ook nieuw gras beluchten!
Door bij een nieuw ingezaaid gras je gazon te beluchten, krijgen de wortels meer kracht en zal de wortelgroei dieper gaan wat een veel sterker gazon zal geven.

Je gazon beluchten = gazon verticuteren?
Je gazon verticuteren is anders en intenser dan enkel beluchten. Bij verticuteren verwijder je ook nog eens bovenliggende materie. Is je gazon in slechte staat door vilt of mos? Of heb je zelfs hier en daar dood gras, dan kan je beter verticuteren. Heb je echter enkel een verdikking van de bovenste grondlaag, kies je voor beluchten.

  1. Mos en vilt bestrijden
  2. Gazon verticuteren

Welk materiaal gebruik je om te beluchten?
Er zijn verschillende werktuigen voor handen om je gras te beluchten. Welke je kiest hangt veel af van de grootte van je gazon en de staat dat het zich bevindt. Lee meer in ons artikel beluchtingsmachines


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin