wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Appartement kopen

Waar op letten bij de aankoop van een bestaand appartement

Bij de aankoop van een appartement letten we goed op de ligging, prijs van het appartement en de gemeenschappelijke kosten dat de aankoop met zich mee zal brengen. Maar zien we enkele zaken niet over het hoofd? In dit artikel een handige checklist

Appartement kopen als investering
Dit artikel is vooral bedoeld voor personen die een appartement kopen om er zelf in te wonen. Lees echter ons ander artikel als je op zoek bent naar een appartement kopen als belegging

Appartement kopen: de kosten
Als je niet in bovenstaande opties valt, dan kan je best onderstaande checklist gebruiken bij je aankoop of zoektocht naar een appartement. Hoe er steeds rekening mee dat deze checklist niet sluitend is maar de belangrijkste items opsomt. Ga zelf steeds zo veel mogelijk op onderzoek uit!

Bijkomende informatie ontvangen van het appartement, de verkoper en het appartementscomplex
Sinds 1 september 2010 dient de tussenpersoon in de verkoop, bijvoorbeeld een notaris of vastgoedmakelaar, verplicht aan de syndicus voldoende informatie opvragen en doorspelen naar jou: de koper. Deze informatie omvat onder meer:

 • Bedrag werkkapitaal
 • Reservekapitaal
 • Achterstallen van de verkoper
 • Eventueel hangende gerechtelijke procedures
 • Toestand oproepen tot kapitaalinbreng naar het reservekapitaal toe
 • Afrekening lasten ( laatste twee jaar )
 • Afschrift balans die goedgekeurd is op de laatste algemene vergadering

Let er wel op dat er geen wettelijke stappen mogelijk zijn als je deze informatie niet ( tijdig ) ontvangt. Ga er  dus zelf actief achterna

Vanaf wanneer de gemeenschappelijke kosten betalen en Algemene Vergadering bijwonen?
Belangrijk om te weten is wanneer je de gemeenschappelijke kosten dient beginnen te betalen. Als er bijvoorbeeld een zware kost aan het appartement geplant is zoals vervanging van een verwarmingsketel is het belangrijk om te weten wie daar nog financieel voor opdraait: de verkoper of de koper.

In theorie is het de verkoopcompromis die fungeert als eigendomsoverdracht al wordt in praktijk eerder het verlijden van de akte als overdracht beschouwd. Zorg er als koper voor dat de datum van eigendomsoverdracht ook in het compromis is opgenomen. Laat deze samenvallen met de overhandiging van de sleutels ( start genot van het appartement )

Basisakte en reglement van mede-eigendom
Het is uitermate belangrijk de basisakte en het reglement van mede-eigendom goed door te lezen om zicht te krijgen op je rechten en plichten lees meer over mede-eigendom bij aankoop van een appartement

Betalen alle mede-eigenaren hun deel stipt en volledig?
De eventuele betaalachterstand van de verkoper krijg je bij de informatie van de makelaar of notaris maar of er nog andere eigenaars zijn die niet tijdig of zelfs niet betalen zal je niet doorkrijgen. Dit is nochtans van groot belang want de andere mede-eigenaren draaien op  voor alle kosten.

Voorbeeld: Dient een verwarmingsketel herstelt te worden in een appartementscomplex met 5 appartementen en er betaalt één eigenaar niet dan zullen de 4 overgebleven eigenaars de totaalkost op zich dienen te nemen. Natuurlijk kunnen ze via de VME ( vereniging van mede-eigenaars ) het verschuldigde bedrag alsnog proberen te krijgen.

Hoe hoger de gemeenschappelijke kosten plus hoe minder appartementen in het gebouw, hoe belangrijker het stipt betalen van mede-eigenaars wordt. Lees hiervoor goed de verslagen van de algemene vergaderingen op na.

De staat van het gebouw
Naast de staat van je eigen appartement is de staat van het volledige gebouw ook van groot belang. Het geeft namelijk een zicht op mogelijke kosten in de toekomst.
Let hierbij vooral op:

 • Elektriciteit
 • Lift
 • Dak en balkons
 • Gevel
 • Verwarmingsinstallatie

In mindere mate maar alsnog belangrijk: staat garages ( vloer ), dient er binnenkort geverfd worden en de tuin

Periodieke bijdragen aan werkkapitaal en reservekapitaal
Naast de aankoopprijs van je nieuwe appartement is het ook belangrijk om te weten wat de kosten zijn voor het werkkapitaal en reservekapitaal.

 • Welke periodiek wordt gebruikt? Maandelijks, per kwartaal, jaarlijks, ...
 • Hoeveel bedraagt de bijdrage tot het werkkapitaal
 • Hoeveel bedraagt de bijdrage voor het reservekapitaal
 • Zijn er toekomstige verhogingen afgesproken? Bekijk hier de verslagen van de algemene vergaderingen

Bekijk of de VME afspraken gemaakt heeft of verplichtingen aangegaan is die in de toekomst liggen. Als je het appartement koopt kan je deze beslissingen niet echt meer herroepen op je eentje.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin