wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Appartement kopen

De gemeenschappelijke kosten bij aankoop van een appartement

Als je eigenaar wordt van een appartement dan dien je rekening te houden met de gemeenschappelijke kosten van het appartementsgebouw. Welke deze zijn, lees je in dit artikel

Wat zijn gemeenschappelijke kosten?
De gemeenschappelijke kosten van een appartement zijn de kosten die gemaakt worden voor het  onderhouden of herstellen van delen of ruimten die door meerdere of alle mede-eigenaars gebruikt worden. Deze ruimten zijn beschreven in de basisakte, alsook meer in detail in het reglement van mede-eigendom.

Enkele voorbeelden van gemeenschappelijke delen:

  • Schoorsteen
  • Buitenmuren
  • Tuin
  • Toegangsweg indien deze niet openbaar is
  • Inkomhal
  • Lift en/of trappen
  • Centrale verwarmingsketel
  • Hoofdleidingen van gas,water en elektriciteit
  • Vergoeding van de syndicus
  • Gemeenschappelijke verzekeringen en belastingen

Speelt ligging een rol in de verdeling van de gemeenschappelijke kosten?
In standaardsituaties zal men geen rekening houden met de ligging van je appartement ten opzichte van andere delen maar eerder met de grootte van je privédeel ( je eigen appartement ). Iemand die op het gelijkvloers woont zal dus evenveel dienen te betalen voor de lift als iemand die op de vijfde verdieping woont. Als dit niet zo is, dient dit beschreven te zijn in reglement van mede-eigendom.

Wat is de maandelijkse kostprijs van de gemeenschappelijke delen?
Het grootste deel van de kostprijs bestaat uit het onderhouden en herstellen van de gemeenschappelijke delen. Het spreekt dus voor zich dat een nieuwbouwappartement een lagere gemeenschappelijke kost zal hebben dan een appartementsgebouw van 20 jaar oud. Normaal spreekt men over een maandelijkse kost van 100 Euro bij een nieuwbouwappartement en over ongeveer 200 Euro per maand bij een ouder appartementsgebouw.

Hoe worden de gemeenschappelijke kosten betaald?
De facturen van de gemeenschappelijke kosten komen steeds toe bij de vereniging van mede-eigenaars van het appartementsgebouw. De syndicus zorgt voor de betaling van de facturen in naam van de vereniging van mede-eigenaars.

Normaal zal de syndicus op regelmatige tijdstippen ( bijvoorbeeld om de drie maanden of maandelijks ) een provisie vragen aan alle eigenaars zodat hij/zij de facturen kan betalen. Op het einde van het jaar zal er een slotfactuur volgen. Indien er teveel betaald was door de mede-eigenaars , wordt een creditnota opgemaakt en het teveel betaalde deel dus terug gestort.

In sommige gevallen wordt er ook een provisie aangelegd voor grote kosten te dekken. Bijvoorbeeld 36 maand een extra bedrag die gebruikt zal worden voor de herstelling van de lift.

De inhoud en prijs van de gemeenschappelijke kosten dienen steeds in detail vermeld en doorgegeven worden aan de mede-eigenaren.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin