wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Meubelen

Zo verf je je oude keukenkasten

Ben je je oude keukenkasten beu, maar zit een nieuwe keuken er niet meteen in? Met een likje verf geef je je oude kastjes een nieuwe en frisse look. Wij leggen je uit hoe je deze verfklus best aanpakt.

Oude keuken, lelijke keuken?
Naast de living is de keuken de ruimte waarin je thuis de meeste tijd doorbrengt. Het is leuker te koken en eten in een aangenaam decor. Wat doe je echter als je opgescheept zit met een gedateerde keuken of een keuken die qua stijl helemaal niet bij je smaak past? Een budgetvriendelijkere oplossing is met verf aan de slag te gaan. Met een likje verf geef je je kasten immers meteen een andere look.

Benodigdheden voor het verven
Wat heb je nodig om je keukenkasten te verven?

  • Doeken, plastic zeil of kranten om de vloer en andere meubels te beschermen tegen spatten
  • Milde zeep, een schone spons, een doek en een emmer
  • Een schroevendraaier om je keukenkastjes van de muur te schroeven
  • Een schroevendraaier met een platte kop om je verfblikken te openen
  • Schuurpapier of een vloeibaar polijstmiddel
  • Schone en kwaliteitsvolle verfborstels
  • Grondverf met een oliebasis
  • Verf met een oliebasis

Kies je kleuren en stijl
Houd er rekening mee dat de kleur kan afwijken van de kleurstroken die je in doe-het-zelfzaken vindt. Het licht in een winkel verschilt immers van het licht bij je thuis. Om zeker te zijn dat je de juiste kleur kiest, koop je best enkele verftesters om de kleuren te beoordelen in het juiste licht en op de juiste ondergrond.  Laat de verf volledig drogen voor je beslist. De kleur van natte verf wijkt immers af van die van droge verf.

Laat je creativiteit de vrije loop. Je kan bijvoorbeeld tegelijkertijd kleine decoratieve toetsen aanbrengen zodat je keuken meer karakter krijgt. Eenvoudige technieken zijn vernissen, sjabloneren, craquelé... Je kan ook werken met verschillende kleurencombinaties

Bereid je verfklus goed voor
Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor de verfklus, zodat het geen stresserende bedoening wordt. Vermijd pauzes bij het schilderen van onderdelen, deuren en lades. Zoniet kan het zijn dat je een lelijke donkere naad ziet op het punt waar je gestopt bent met schilderen.

Voor je de keukenkasten beschildert, doe je er goed aan om de deurtjes en lades te verwijderen. Dit vergemakkelijkt het poetsen en verven aanzienlijk. Verzamel alle keukenelementen in hersluitbare plastic zakken zodat je voorkomt dat er bouwelementen verloren gaan. Je kan elke zak van een label te voorzien (bijvoorbeeld lade-element, deurelement...), zodat je alles snel terugvindt.

Eens je alle elementen verwijderd hebt, poets je ze op met water waar je wat milde zeep aan toevoegt. Na het grondig reinigen van de kastjes, kan je ze drogen met een droge en schone doek.

Een volgende stap is het opschuren van de kastjes. Als je deze stap overslaat, hecht de verf zich niet goed vast. Dat kan met schuurpapier, al is een vloeibare polijster veel gemakkelijker om mee te werken en je bespaart er tijd mee. Zorg er ook voor dat al het stof dat bij het schuren is vrijgekomen wordt opgeruimd voor je begint te verven.

Stappenplan voor het verven van keukenkasten
Nu is het tijd om je keukenkasten te verven. Hoe pak je dat aan?

Breng eerst een grondlaag aan met een primer op oliebasis. Daarvoor gebruik je een schone verfborstel. Bij oneffen kastdeurtjes start je best met het verven van het middelste, hoogst gelegen deel, zo voorkom je dat de verf drupt op al geverfde oppervlakten. Als je vlakke deuren of oppervlaktes verft, kan je aan een zijde bovenaan beginnen schilderen.

Breng de verf aan in rechte en gelijkmatige stroken, en beweeg je verfborstel van boven naar beneden voor het beste resultaat (niet heen en weer). Als sommige stroken dikker lijken dan andere, ga je er best nog eens over om ze te doen samensmelten. Ook verfdruppels kan je op die manier wegwerken.

Als de primer volledig droog is, is het tijd om je keukenkastjes te verven in de kleur(en) die je mooi vindt. Wacht niet te lang met het aanbrengen van de gewone verf; dit tast de duurzaamheid van de verflaag aan. Breng deze verf aan op de zelfde manier als de grondverf. Laat de eerste laag drogen en breng indien nodig een tweede laag aan.

Klaar? Droogtijd!
Heb je je keukenkasten geverfd, dan is het nu opletten geblazen. Je wil immers geen beschadigingen aan de verflaag. Daarom raden we je aan om ze niet om te draaien, voor de andere zijde volledig droog is. Even geduld oefenen dus.

Als de verf volledig droog is kan je de keukenelementen opnieuw bevestigen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur