wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Meubelen

Meubels herstofferen: je oude stoel of zetel als nieuw!

Het gebeurt al eens dat een zitmeubel versleten is maar omwille van emotionele waarde of omdat het een merkstuk is, wil je er toch liever geen afstand van doen. Dan is het herstofferen van je stoel of zetel de oplossing!

Welke stoelen of zetels komen in aanmerking tot herstofferen
Eigenlijk komt elk meubel die emotionele waarde of een hoge marktwaarde heeft in aanmerking tot herstofferen. Meesten denken dat dit enkel rendabel is voor zware en dure antieken meubels zoals een louis xv-zetel maar ook die éne keukenstoel uit de jaren 70 waar grootmoe haar halve leven op gezeten heeft, komt best wel in aanmerking.

Het is ook niet zo dat het enkel over stoelen of zetels gaat die reeds 25 jaar of ouder zijn of dat het enkel met klassieke stoffen gebeurt. Ook veel gebruikte zitmeubelen of lederen massagetafels komen in aanmerking. Een kleine opsomming:

 • Design meubelen zoals Artek, Knoll of Cassina, ... 
 • Retro meubelen uit de jaren 60 of 70
 • Bedden ( boxspring, ... )
 • Praktijk meubelen ( massagetafel, kappersstoel, … )
 • Antieken meubels of klassieke meubels
 • Moderne stoelen of zetels welke duur in aankoop waren ( lederen 3-zit, eettafelstoelen, … )

Alles hangt af welk prijskaartje je bereidt bent te betalen om je zitmeubel in originele staat terug te brengen.

Welke stof gebruiken?
Je kan gelijk welke meubelstof gebruiken om te stofferen maar sommige stoffeerders zullen weigeren met goedkope stoffen te werken daar dit hun werk bemoeilijkt of zelf een kwalitatieve oplevering onmogelijk maakt.

Meeste stoffeerders hebben zelf een groot gamma aan stoffen. Blader hier eerst door en als je daar alsnog uw gading niet vindt, ga je op zoek naar een stoffenwinkel. Let er dan wel goed op dat je een stof kiest dat de goedkeuring draagt van je stoffeerder.

Let op: De stof dient geschikt te zijn om meubels te stofferen. Leg ook goed uit in welke situatie de stof dient te presteren ( decoratief gebruik, hoog gebruik, in een werkomgeving, ... )

Hoeveel kost herstofferen
Een zetel herstofferen is geen goedkope aangelegenheid want dit is namelijk 100 procent maatwerk en handenarbeid. Reken op minstens 40 euro per lopende meter stof en op 50 euro per werkuur in het atelier. 

Prijs stoel stofferen: vanaf 200 euro ( zonder stof )
Prijs zetel ( 2-zit / 3-zit ) stofferen: vanaf 350 euro ( zonder stof )

Let op: dit zijn richtprijzen en alles hangt af van de staat van het meubel en eventuele afwerkingen zoals bestofte armleuningen.

Ook als er schade is aan het binnenwerk zoals kapotte veringen, dient dit herstelt te worden. Deze herstelling zal de kostprijs licht opdrijven qua materiaal en wachttijd maar niet zo héél veel qua werkuren.

Hoelang duurt het om een zetel te herstofferen?
Op zich kan een proffesionele stoffeerder je zetel of stoel binnen de maand afwerken eens opgehaald. Wel is het zo dat goede stoffeerders dun bezaaid zijn dus de wachttijd alvorens hij het meubel komt ophalen loopt soms op tot 3 maand.

Hoe een professionele stoffeerder kiezen?
Ken je geen stoffeerder via familie of vrienden dan kan je natuurlijk terecht op het internet. Het is zeker niet zo dat je binnen je eigen provincie dient te kijken. Meeste stoffeerders komen gratis naar huis om een offerte op te maken. Je kan natuurlijk meerdere stoffeerders laten komen en dan de prijs vergelijken maar aangezien het resultaat volledig afhankelijk is van de kunde van de stoffeerder is de kans groot dat prijzen enorm verschillen.

Zoek eerder een stoffeerder die je bevalt door het bekijken van zijn referenties. Bekijk deze referenties bij voorkeur in het atelier of showroom zelf. Foto's zeggen niet altijd alles. Laat hem dan een vrijblijvende offerte opmaken. Is de prijs binnen het verwachte budget, kies je deze stoffeerder en anders ga je op zoek naar een andere in de hoop dat deze goedkoper werkt met de zelfde kwaliteit.

Waar hou je sowieso rekening mee als je een stoel of zetel wenst te herstofferen ( overtrekken )?:

 • Welke stof wordt gebruikt?
 • Is het vervoer inbegrepen?
 • Welke leveringstermijn is er?
 • Wanneer kan er gestart worden?
 • Wat zijn de referenties van de stoffeerder en liggen deze in de lijn met mijn bestelling?
 • Hoelang is de stoffeerder reeds actief?
 • Werkt de stoffeerder met personeel?
 • Is de stoffeerder fulltime bezig of is het bijvoorbeeld in bijberoep?

Foto: Stoffeerder La Serra


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur