wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Meubelen

Je eigen dressing room

Vroeger waren dressing rooms of inloopkasten iets uit luxe villa's uit glamoureuze Amerikaanse soaps en films, maar het idee komt meer en meer overgewaaid naar onze contreien. Nu kom je dergelijke dressing rooms ook meer en meer tegen in gewone huizen bij ons. Een extra slaapkamer kan je immers gemakkelijk omtoveren tot een hippe dressing room!

Aparte kleedkamer
Dressing room betekent letterlijk kleedkamer. De traditionele slaapkamer bevat een bed, een nachtkastje en een kleerkast. Tegenwoordig heeft men echter meer en meer kleren met een uitpuilende kleerkast tot gevolg. De oplossing is een aparte kamer die fungeert als een heel grote kleerkast waarin je kan lopen. Zo wordt je slaapkamer niet te rommelig, wat een goede nachtrust bevordert. Bovendien is een dressing room handig als je als koppel niet op hetzelfde tijdstip opstaat. Dan kan je je ’s morgens op je gemak aankleden zonder dat je de ander daarbij stoort en wakker maakt.

Waar inpassen?
Wat de locatie van de dressing room betreft heb je verschillende mogelijkheden:

De beste en gemakkelijkste oplossing is een aparte kamer inrichten als dressing room. Bij een nieuwbouw heb je nog alle keuze. In een al gebouwd huis heb je misschien nog een hobbykamer, strijkkamer, logeerkamer... op overschot die je amper gebruikt. Baseer je op de driehoek slaapkamer, badkamer, kleedkamer: je moet gemakkelijk van de ene in de andere kamer kunnen wandelen.

Heb je geen aparte kamer ter beschikking, maar wel een grote slaapkamer? Plaats dan een tussenwand in je slaapkamer waarachter je dressing komt. Plaats bijvoorbeeld een scheidingswand op enkele meters van een slaapkamermuur, hiervoor zet je het bed. Langs de zijkanten kan je dan naar je dressing wandelen. Als je geen scheidingswand wil plaatsen, kan je ook kiezen voor een kamerscherm of kast als afscheiding.

Je hebt geen kamer meer op overschot, noch een grote slaapkamer? Misschien heb je een stukje gang over dat je kan inrichten als dressing room?

Inhoud
Bedenk op voorhand:

  • Wat moet je kunnen opbergen? Enkel kledij of ook lingerie, schoenen, juwelen, make-up...?
  • Wat mag je zien, wat niet?
  • Hoeveel lades, deuren, boxen... heb je nodig?
  • Wat leg je onder je kleren? Meestal is daar nog ruimte over voor dozen.
  • Hoe flexibel moet je dressing room zijn? Ga je voor inbouwkasten die je niet meer kan verplaatsen en waarin je hoogstens nog wat planken kan verleggen? Of wil je mobiele klerenrekken die je gemakkelijk kan verplaatsen en dus ook verhuizen?
  • Welke deuren wil je? Draaideuren bieden extra opbergruimte aan de binnenkant van de deuren. Schuif- en vouwdeuren zijn dan weer plaatsbesparend. Uit welk materiaal moeten de deuren bestaan? Hout of (gezandstraald of spiegel-)glas?
  • Hoe zit het met de verlichting? Moet je in de kasten zelf spotjes inbouwen of is er een goede algemene verlichting?
  • Wil je een multifunctionele dressing room? Wil je er ook een strijkkamer van maken omdat je toch alles bij de hand hebt? Strijkplanken zijn jammer genoeg geen stijlvolle elementen. Wel kan je een strijkplank laten inbouwen en uitklappen als je ze wil gebruiken. Zoek anders een onopvallend hoekje uit.

Minimumafmetingen
Als je zelf je dressing room inricht, hou je best rekening met de minimumafmetingen. Zo is een hangkast liefst minstens 60 cm diep. Een lade moet minimum 25 cm diep zijn en 20 cm breed.

Organisatietips

Boxen
- Plastic boxen zijn eigenlijk niet zo elegant in een dressing room, kartonnen dozen ogen mooier. Je kan stevige exemplaren kopen of je kan ze zelf verzamelen. Hoedendozen bijvoorbeeld zijn ideale opbergdozen: erg stevig met een mooie vorm, met speciaal papier aan de binnenkant. Ook grote schoendozen van laarzen kunnen handig zijn. Eventueel plak je er wat resten behang op, als het design tegenvalt. Stevige dozen kan je ook sprayen met een laagje verf of kaften. Erg mooi is het als je de wanden met stof afwerkt.

Labels
- Wat zit in welke doos? Markeer best dozen en boxen zodat je alles snel terugvindt. Hoe? Neem een polaroidfoto van de inhoud en plak die op de box. Of werk met leuke tekeningetjes die je afdrukt en uitknipt. Of noteer met sierlijke letters wat erin zit.

Kleuren
- Voor vrouwen met een uitgebreide garderobe: orden je T-shirts, blouses en truien volgens kleur.

Man versus vrouw - Scheid mannen- en vrouwenkledij visueel. Eigenlijk zou je in één oogopslag moeten kunnen zien wat je kan aandoen.

Spiegel - Een grote spiegel mag niet ontbreken in je dressing room.
Opruimen - Een nieuwe kleerkast betekent tegelijkertijd opruimtijd. Stel je zelf de volgende vragen: vind je het een leuk kledingstuk? Draag je het vaak? Voel je je vrolijker als je ernaar kijkt? Luiden de antwoorden steevast ‘nee’, gooi het stuk dan weg of breng je het naar een tweedehandswinkel of spullenhulp

Speciale stukken - Delicate kledingstukken kan je beter in een doos opbergen dan ophangen. Zo rekken ze niet uit.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur