wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Meubelen

Originele salontafel met een persoonlijke toets

Ben je toe aan een nieuwe salontafel en heb je geen zin in een exemplaar dat nogal gewoontjes is? Wij leren je een aantal technieken aan waarbij je een eenvoudige salontafel in een handomdraai omtovert tot een blikvanger. Wat dacht je van craquelé, mozaïek, bladgoud...?

Multifunctionele salontafel
Als je een nieuwe salontafel wil ontwerpen, bedenk je best eerst waarvoor je de tafel wil gebruiken. Wil je er magazines en boeken in kwijt? Eet je soms voor de tv? Maken de kinderen er hun huiswerk of tokkelt manlief er graag op zijn laptop? Wil je zo eens af en toe je voeten laten rusten op tafel?...

In het algemeen kan je stellen dat een salontafel aan deze kwaliteiten moet voldoen:

  • Een salontafel mag niet te klein zijn.
  • Een grote, rechthoekige tafel is praktischer dan een ronde.
  • Je moet ze gemakkelijk kunnen schoonmaken.
  • Vul één grote salontafel aan met kleinere drie-in-één tafeltjes als het bankstel te ver van de salontafel staat. Zo kan iedereen zijn drankje dicht bij zich houden.
  • Voorzie opbergruimte in je salontafel, zo blijft er niet vanalles op rondslingeren.
  • Ideaal is een salontafel die verstelbaar is in hoogte. Dan kan je een gedeelte op eet- of werkhoogte brengen.

Originele salontafels
Heb je een beperkt budget en heb je geen zin in een salontafel van een grote meubelfabrikant die bij iedereen in de living prijkt? Wees dan origineel!

  • Originaliteit in materialen: oude houten fruit- of bierkistjes, een oud molenwiel... met een glasplaat op.
  • Originaliteit in afwerking: koop toch maar een salontafel van die meubelfabrikant en neem haar eens goed onder handen ...

Creatief met verf
Met verf kan je al heel wat kanten op. Breng eerst een primer aan, daarna een twee lagen verf. Ten slotte werk je het oppervlak af met vernis of een glanzende, sterke laag polyesterlak. Eventueel kan je het geheel afwerken met stempels of sjablonen.

Bij een houten tafel waarbij je de houtnerven ziet én wil behouden, breng je een lichte beits aan. Met een dekkende beits verdwijnt de houtstructuur.

Creatief met craquelé
Heb je een antieke living waarin een moderne salontafel niet past? Met een craquelé bovenlaag vol kleine barstjes geef je je tafel een antieke look.

Hoe begin je eraan? Eerst schuur je de salontafel af met schuurpapier. Vervolgens breng je een laag primer aan die je eerst laat drogen. Dan kan je een eerste laag basiskleur aanbrengen. Deze kleur zal uiteindelijk onder de craquelé uitkomen. Als de verf droog is, breng je er craquelémedium op aan dat je laat drogen. Hoe dikker je het medium aanbrengt, hoe groter de craquelés. Ten slotte breng je een dunne laag aan in de hoofdkleur. Als de verf begint te drogen, verschijnen de barstjes. Voor een goede bescherming en mooie glans rond je af met twee lagen vernis.

Creatief met mozaïek
In de betere hobbywinkel kan je mozaïektegeltjes kopen in diverse kleuren en materialen. Voor je de winkel binnenstapt, maak je best een of meerdere ontwerpen. Mozaïektegels kan je ook zelf maken. Neem een keramieken voorwerp en breek dat in stukken van de gewenste grootte met een hamer. Als je het voorwerp eerst in een kussensloop steekt voorkom je rondvliegende stukjes keramiek. 

Maak altijd eerst een ontwerp. Bestrijk vervolgens het oppervlak met tegellijm en druk de stukjes hierin. Laat daarbij voldoende ruimte tussen de stukken. Bij een mozaïek is het immers de bedoeling dat je er sierplijster of voegwit tussen aanbrengt. Voor je de mozaïek voegt, moet je hem eerst een nacht laten drogen. Daarna maak je een specie met water en voegpoeder. Spreid het voegsel uit over het hele ontwerp. Wacht een vijftal minuutjes en veeg dan het teveel aan voegsel af met een spons of een aftrekkertje. Let op met scherpe uitsteeksels. 

Creatief met goud
Velletjes bladgoud kan je tegen een redelijke prijs kopen in knutselwinkels en Oosterse zaken.

Behandel het tafelblad eerst met schuurpapier en maak het schoon. Daarna breng je een of meerdere laagjes acrylverf aan. Bedenk dat bladgoud in stukjes breekt, en dat er dus barstjes in kunnen komen, waardoor de verfkleur terug boven zal komen. Kies daarom een kleur dat past bij goud zoals fuchsia en rood... Als de verf droog is, wrijf je het tafelblad in met lijm. Plak er het bladgoud op. Met een statische kam krijg je het dunne velletje er gemakkelijk af. Laat het geheel ten slotte drogen.

Creatief met glas
Met een eenvoudige salontafel kan je heel wat kanten op. Bevestig enkele kurken doppen aan de rand van de tafel en leg hier een glazen blad op, dat je op maat laat snijden. Tussen het oorspronkelijke tafelblad en het glazen kan je ruimte voorzien: veel of weinig afhankelijk van de dikte van de kurk. Een dunne spleet is voldoende voor een kunstreproductie, een fotocollage, een oude reclameafbeelding.... Meer plaats tussen tafel en glasplaat? Dan kan je misschien iets met je hobby’s doen: een treintje, een autobaan, een bloemendecoratie...

Kids in huis? Waarom breng je geen laag schoolbordverf aan op tafel, waarover dan de glasplaat komt? Zo kan je geregeld een nieuwe kindertekening tonen... Je keuze is trouwens niet beperkt tot donker zwart of groen. Tegenwoordig is schoolbordverf in heel wat kleuren verkrijgbaar. Ook als je geen kinderen hebt kinderen is dit handig voor lijstjes, to do’s of kattebelletjes.

Creatief met collage
Hierboven vertelden we al dat je een collage onder het glas kan bevestigen. Je kan ihet glas ook vervangen door een hele dikke laag vernis. Het geheel laat je op een stofvrije plaats drogen. Werk de fotocollage naar believen af met glitters, kralen, tekeningetjes, tekst...


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur