wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Vloerbekleding

Losse tapijten: mooi en functioneel!

Een los tapijt oogt niet enkel mooi in een kamer, het is ook lekker warm aan de voeten. Of je het nu bij je bed, in de woonkamer of ergens anders wil leggen, er is altijd wel een tapijt dat bij je interieur past.

Soorten tapijten
Er zijn veel soorten losse tapijten te koop. Zo heb je oosterse, moderne design en machinale massaproductietapijten te koop. Ze verschillen qua kleur, grootte, vorm, materiaal, patronen en prijs.

Losse tapijten zijn meestal gemaakt van natuurlijke en/of synthetische materialen. Wol, katoen, kokos, sisal (een tropische vezel) en jute worden wel het meeste gebruikt.

Het traditionele oosterse tapijt (Perzisch tapijt) wordt van zuivere scheerwol gemaakt. Deze tapijten worden met de hand geknoopt en komen voornamelijk uit Turkije, Afghanistan, India, Pakistan en China.

Veel mogelijkheden
Je kan overal een los tapijt leggen. Het kan zowel een esthetische of een functionele waarde hebben. Een combinatie van beide aspecten is natuurlijk ideaal.

Zo is een zacht tapijt naast je bed aangenaam in de winter. In grotere kamers kunnen verschillende (grote) tapijten de ruimte mooi onderverdelen en een eigen sfeer creren.

Waarop letten?
Kies een tapijtsoort in functie van het gebruik. Tapijten die in de inkom liggen, zullen bijvoorbeeld vaker bewandeld worden, waardoor ze meer afzien en sneller vuil worden. Let er dan ook op dat de kleur niet te kwetsbaar is en het tapijt van stevige makelij is.

Let niet enkel op de bovenkant van het tapijt, maar besteed ook aandacht aan de onderkant. Zo zullen bepaalde tapijten sneller verschuiven waardoor je gemakkelijker kan uitglijden en vallen!

Onderhoud
Tapijten moeten regelmatig gestofzuigd worden want het stof zet zich snel vast in de vezels. Als je tapijt niet te groot is, kan je ze ook buiten uitschudden of het stof met behulp van een tapijtklopper verwijderen.

Tips

  • Verplaats voorwerpen (tafel of stoelen) regelmatig als ze op een tapijt staan. Zo voorkom je diepe afdrukken en loop je niet altijd op dezelfde kanten van het tapijt. 
  • Een langpolig tapijt is heel mooi en lekker warm aan de voeten, maar vereist veel onderhoud!
  • Gebruik speciale tapijtjes voor de badkamer en het toilet. Was en vervang deze op tijd!
  • Zorg dat de deuren nog gemakkelijk open en dicht kunnen.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur