wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Vloerbekleding

Steentapijt met miljoenen steentjes op de vloer

Een tapijt vol kleine steentjes lijkt op het eerste zicht vreemd. Toch biedt zo’n steentapijt een beter warmtegevoel in huis dan tegels. Bovendien is het onderhoudsvriendelijker. Stof zweeft niet langer in de ruimte, maar zet zich vast tussen de poriën van het steentapijt. Even met de stofzuiger erover en al het vuil is verdwenen...

Korrelige samenstelling
Een vloer met steentapijt bestaat uit miljoenen steentjes die men mengt en lijmt met epoxyharsen. De mogelijkheden zijn legio: de samenstelling varieert van riviergrind tot marmerkorrels en je kan kiezen voor diverse kleuren en korrelgroottes variërend van 1 mm tot 8 mm. Hoe kleiner de korrel, hoe homogener het resultaat. Grotere korrels zijn dan weer iets gemakkelijker te onderhouden.

Anders dan tegels, sluit dit natuurproduct naadloos op elkaar aan. In grote ruimtes brengt men wel uitzetgleuven aan, zodat de vloer zich kan zetten. Bijpassende plinten zijn eveneens verkrijgbaar.

Een steentapijt kan je niet zelf leggen. Je hebt er een specialist voor nodig. 

Afwerking
Bij dit natuurproduct kan je kiezen voor een afwerking met een open structuur. De laatste toplaag heeft dan ruimte tussen de korrels. Je kan zo’n steentapijt stofzuigen, maar amper dweilen. Als je je steentapijt ook geregeld wil reinigen met water, dan laat je best een sealing aanbrengen. Zo’n beschermlaag is echter niet goedkoop. Bovendien gaan enkele voordelen van het steentapijt dan verloren...

Stabiele ondergrond
De ondergrond moet stevig en stabiel zijn. Ook op parket of plavuizen kan een steentapijt gelegd worden.

In vochtige ruimtes moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen, maar in principe kan je ook daar een steentapijt leggen.

Plaatsing
Voor een goede hechting moet de ondergrond droog, vlak en stofvrij zijn. Je brengt best eerst primer aan. Kleine oneffenheden in de vloer kan de vakman opvangen door meer of minder steentapijt te plaatsen.

Na plaatsing moet je het steentapijt 24 uur laten drogen. Dan pas mag je erop lopen. Meubels mag je er pas op plaatsen na 48 uur, m.a.w. je moet wachten tot de vloer volledig uitgehard is.

Voordelen

  • Steentapijt voelt warmer aan dan een tegelvloer. De warme lucht in de ruimte nestelt zich immers tussen de poriën van het steentapijt.
  • Dit type vloer is geschikt voor vloerverwarming, meer nog hij zal sneller opwarmen dan een gewone vloer.
  • Stof verdwijnt in de poriën en de hoekjes. Het is dus niet alleen minder opvallend, het stof dwarrelt ook niet meer in de ruimte.
  • Epoxy zorgt ervoor dat vuil niet in de steentjes zelf kan kruipen.
  • Steentapijt is onderhoudsvriendelijk: je hoeft minder vaak te stofzuigen dan bij vast tapijt. Soms moet je wel je waterzuiger en schrobborstel boven halen.
  • Steentapijt is geluidsdempend.
  • De kleuren en materialen bieden ontelbare combinatiemogelijkheden.
  • Je blijft niet met restjes achter na de plaatsing.

Nadelen

  • Normaliter plaatst men steentapijten zonder sealing. Dat betekent dat men vlekken van vloeistoffen onmiddellijk moet verwijderen. Dat kan gemakkelijk met een waterstofzuiger.
    Ook op terras of balkon

Steentapijt kan je zowel op het balkon als op het terras leggen. Men kan het plaatsen op een ondervloer van plavuizen of cement.

Je zou denken dat een steentapijt dat buiten ligt, een waterafstotende sealing nodig heeft. Dat is echter niet het geval, meer nog het is de bedoeling dat het regenwater door de vloer heen kan wegvloeien naar een afvoerputje. Deze drainagevloer wordt op die manier eveneens vorstbestendig.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur