wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Vloerbekleding

Vloertegels lijmen

Voor de mortelmethode heb je een vakman nodig. Tegels lijmen op een glad afgewerkte vloer kan je daarentegen zelf. Wij bezorgen je een praktische handleiding voor het lijmen en voegen van een tegelvloer.

Benodigde aantallen per m2

Bereken de oppervlakte van de vloer waarop je de tegels wil leggen. In een ruimte waar de vloertegels overgaan in wandtegels, moet je ook de oppervlakte van (een gedeelte van) de muren die je met tegels wenst te behangen, berekenen. Hou rekening met de dikte van de voegen.

 

Koop altijd meer tegels dan je nodig hebt. Zo voorkom je dat je later bij beschadiging of door snijverlies terug naar de winkel moet.

 

Ruwweg kan je stellen dat je - afhankelijk van de grootte van de tegel- deze aantallen nodig hebt voor n m2:

 • 5 x 15 cm - 44 stuks
 • 15 x 20 cm - 34 stuks
 • 20 x 20 cm - 25 stuks
 • 20 x 25 cm - 20 stuks
 • 30 x 30 cm - 11 stuks
 • 40 x 40 cm - 6 stuks

Welke tegels?

Als je je vloertegels wil lijmen moet je erop letten tegels te kopen van gelijke dikte.

 

Volkeramische tegels zijn beter bestand tegen een groot beloop in een ruimte. Deze tegels hoeven niet noodzakelijk duurder te zijn dan glaskeramische tegels. Tegels in natuursteen zijn wel gevoeilig duurder. Aangezien het om een natuurproduct gaat, zijn er kleine verschillen tussen de tegels onderling. Als je je vragen stelt over de kwaliteit van een bepaalde tegel, vraag dan de technische fiche ervan op.

 

Soms zijn de verschillen in tint zo miniem dat je ze niet opmerkt door de verlichting in de winkel. Kijk daarom altijd de nummers na van de pakketten tegels die je koopt.

 

Koop liever te veel tegels dan te weinig, zeker als je goedkope tegels koopt die einde collectie zijn. Stel je voor dat je er geen meer vindt...

 

Lijmen

Tegels lijmen kan enkel bij een glad afgewerkt vloer. De vloer van de badkamer maak je best waterdicht, mocht dat nog niet het geval zijn.  Heb je een betonnen of een oneffen vloer? Dan is de mortelmethode aangewezen, iets wat je best aan een vakman overlaat.  

 

Voor je de tegels begint vast te lijmen, bereken je eerst hoe de uiteindes vallen: halve tegel, hele tegel... Tegels kan je gemakkelijk snijden met een tegelsnijder.

 

Vloertegellijm kan je kant-en-klaar kopen of zelf mengen met poeder en water. Met een lijmkam breng je een niet te dikke laag lijm aan op de vloer; een dikte van drie millimeter volstaat. De lijmkam zorgt ervoor dat je horizontale gelijkmatige strepen lijm bekomt. Begin in een hoek en werk per vierkante meter om te voorkomen dat de lijm uitdroogt.

 

Tegels aanbrengen

Om tegels mooi loodrecht te plaatsen kan je gebruik maken van plastic kruisjes die in verschillende maten en groottes verkrijgbaar zijn. Het soort kruisje dat je gebruikt, bepaalt de dikte van de voeg. Om de tegels extra aan te duwen kan je een rubberen hamer gebruiken die de tegels niet beschadigt de tegels.

 

Leg een tegel op de lijmlaag, plaats een kruisje en op basis van het kruisje plaats je de tegels ernaast en errond. Let op: deze kruisjes moeten achteraf verwijderd worden of, als dat onmogelijk is, diep genoeg gestoken worden zodat ze onzichtbaar worden.

 

Laat het geheel nu voldoende drogen, liefst 36 uur of zelfs 48 uur. Gedurende die tijd mag je niet op de tegels lopen!

 

Voegsel

Daarna kan je voegen met voegmortel. Koop kant-en-klaar voegsel of meng het zelf met poeder en water. Er zijn meerdere tinten voegsel verkrijgbaar van licht (wit) naar donker (donkergrijs).

 

Breng de voegmortel aan op de vloer met een rubberen aftrekker. Vul zo de voegen en maak de rest van de tegels schoon met de trekker. Na een kwartier mag je de grijze sluier verwijderen met een vochtige spons. Als alles droog is, mag je de tegels schoonwrijven met een zachte, droge doek.

 

Na het plaatsen van de vloer moet je de ruimte goed ventileren. Dek de vloer liever niet af. Als het niet anders kan, gebruik je beter karton dan plastic.

 

Nu moet je nog drie dagen wachten vooraleer je op de vloer mag lopen. Je meubels terugplaatsen doe je best pas na een week om verzakkingen en verschuivingen te voorkomen.

 

Tips

 • Wanden betegel je op dezelfde manier als vloeren.
 • In de badkamer kan je best tot aan het plafond betegelen, en eventueel ook het plafond zelf. Zo verkom je vocht- en schimmelvlekken. Tegels zijn bovendien veel eenvoudiger schoon te maken dan behang of verf. Bij het toilet kan je de tegels laten doorlopen tot een hoogte van 120 centimeter.
 • Ook in de keuken kan je een deel van de muur - zon 1,5 meter hoog - betegelen zodat je alles veel gemakkelijk kan poetsen.
 • Voor de zichtbare hoeken van wandtegels gebruik je best tegels met een geglazuurde zijde.
 • Inwendige hoeken kan je beter voegen met een schimmelwerende siliconenkit.
 • Een afvoerputje in de vloer? Laat de vloertegels dan een beetje aflopen, zon 5 mm per meter bijvoorbeeld.
 • Als je de grijze sluier op je tegels niet met water en detergent verwijderd krijgt, gebruik je een cementsluierverwijderaar.
 • Koop liever enkele tegels te veel. Als je naderhand een tegel beschadigt, heb je nog een reservetegel.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur