wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wassen & Strijken

droogkast kopen: welke condensatiedroogkast en met of zonder warmtepomp?

Verhuizen daar horen nieuwe aankopen bij. We waren het reeds volledig eens over de komst van een vaatwasmachine maar sinds gisteren kwam ook een droogkast ter sprake. Het enigste dat ik dacht te weten over droogkasten is dat ze verdomd veel verbruiken. Na enig onderzoek bleek dat ik nood had aan een update. Waar je moet op letten bij de aankoop van een droogkast lees je dus hier...

Wat kost een droogkast?
De prijs van een droogkast moet je opsplitsen in twee: één voor de aankoop en één voor het gebruik van je droogkast. Het spreekt voor zich dat, hoe meer je een droogkast gebruikt, hoe belangrijker een laag verbruik wordt.

Trommelinhoud of Droogcapaciteit
Héél belangrijk als je een droogkast kiest, is de trommelinhoud. De trommelinhoud moet gelijk of groter zijn dan de trommelinhoud van je wasmachine. Plus geeft een grote trommelinhoud een betere droging omdat er meer lucht door je was kan gaan. Als extra krijg je ook minder kreukels in je was.

De trommelinhoud van een droogkast wordt steeds uitgedrukt in kg. De meeste droogkasten hebben een trommelinhoud van 7 of 8 kg.

Verbruik van een droogkast
Niets zo goedkoop als was drogen aan een waslijn maar dat een droogkast een ware slokop van energie was, is voorbij. De meeste droogkasten halen A+ of A++ en sommige zelfs A+++. Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken wordt bij het toekennen van de energieklasse ook rekening gehouden met de trommelinhoud.

Reken op 0.3 Euro ( 1.5 kWh - energieklasse A+++ ) tot 1 Euro ( 3 kWh - energieklasse A) per cyclus of droogbeurt.

Soorten droogkasten: Condensatie of luchtafvoer
De droogkasten met luchtafvoer verdwijnen langzaam van de markt en maken plaats voor de condensatiedroogkasten. Bij condensatiedroogkasten wordt het water opgevangen in een bakje. Dit bakje dient regelmatig geleegd te worden dus is het belangrijk dat:

 • Het bakje groot genoeg is;
 • Vlot verwijderbaar en terug inzetbaar is; 
 • Zonder veel problemen leeg te maken is.

Sommige modellen hebben nog een extra afvoer die perfect bij de afvoer van je wasmachine past. Dit bespaart je natuurlijk aardig wat geloop als je regelmatig de droogkast gebruikt.

Nieuw: Droogkasten met warmtepomp
De warmtepomp is aardig ingeburgerd in de bouw en doet nu ook zijn intrede bij huishoudapparaten. Bij droogkasten met warmtepomp wordt de lucht grotendeels verwarmt ( soms tot 75% ) door de ingebouwde warmtepomp. Daardoor horen deze droogkasten tot de energiezuinigste modellen.

Opties, opties en opties...
Zoals elk werktuig of gebruiksvoorwerp heeft ook de droogkast ontelbare functies in aanslag. Welke zal jij echter gebruiken in de toekomst? Om dit eenvoudig te weten te komen, is het opschrijven van de gewenste functies alvorens naar de winkel te trekken. Krijg je een toffe functie bij voor slechts 20 Euro verschil mag je je natuurlijk nog steeds laten verleiden want een droogkast gaat verschillende jaren mee. Hieronder de belangrijkste functies:

 • Uitgestelde cyclus/start
 • Waarschuwingssignalen
 • Aangeduid volume
 • Binnenverlichting
 • Anti-strijk cyclus of zelfs strijkvrij
 • Speciale programma's: jeans, wol, hemden, zijde, hoofdkussens, sportkledij, ...
 • Kort programma ( voor halfnate kledij zoals bij een thuiskomst in de regen )
 • Bediening met led / aanraakscherm / ...

Conclusie bij de aankoop van een droogkast
Als laatste nog een kort overzicht waar je op let bij de aankoop van je nieuwe droogkast

 1. Wat is de trommelinhoud ( gelijk of groter dan de inhoud van je wasmachine )
 2. Is het water in het opvangbakje vlot af te voeren
 3. Beschikt de droogkast over een extra waterafvoer naar een afvoerleiding in huis ( zoals je wasmachine)?
 4. Hoe energiezuinig is de droogkast ( hoe meer droogbeurten, hoe hoger je de energieklasse kiest ( A++ of A+++ ))
 5. Welke opties wenst je echt te gebruiken?

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur