recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Griekse keuken

Griekse eetgewoontes

Vraag je aan de doorsnee toerist uitleg over Griekenland, dan zal die niet verder komen dan zon, zee, Kreta, het parthenon, moussaka en tzatziki. Wil je een goed beeld krijgen van Griekenland, dan hou je je best niet vast aan deze stereotypen. Ga zeker eens op ontdekkingstocht in de Griekse keuken en eetgewoontes, want eten is heel belangrijk voor de Griek. InfoTalia maakt je er wegwijs in.

Doe zoals de Grieken doen, maak lawaai!
Grieken zijn vaker op straat dan in huis te vinden. Sociale contacten zijn immers een essentieel onderdeel van het Griekse dagelijks leven, en ook het klimaat zit er uiteraard voor iets tussen. De vele eetgelegenheden in Griekenland zitten afgeladen vol, er wordt uitgebreid van de maaltijd genoten, en de decibels stijgen onvermijdelijk!
Uit eten gaan is overigens een van de favoriete bezigheden van de Griek. Hij zal dit echter nooit alleen doen. Sterker nog: zit je alleen op restaurant, dan kan het heel lang duren voor je bediend wordt. Een ober gaat er namelijk van uit dat je wacht op gezelschap.

 

Scherven brengen geluk!
Volgens het clich� wordt er in Griekse restaurants met borden gegooid, maar is dat nog steeds het geval? Met borden gooien is een oud ritueel om je vreugde en enthousiasme (kefi) voor een muzikant of danser uit te drukken. Moderne Grieken kijken neer op deze traditie en de borden werden vervangen door bloemen. Het gebruik werd zelfs officieel verboden in Griekenland, vanwege te gevaarlijk door de rondvliegende splinters. Zou het feit dat dronken toeristen niet erg goed kunnen mikken er ook voor iets tussen zitten?
Als restaurant heb je nu een speciale vergunning nodig om met borden te gooien - onhandig personeel valt gelukkig niet onder de regel � en het zijn dan ook de zogenaamde toeristenvallen die dat vertier nog aanbieden. Toch zin om mee te doen? Wees je er wel van bewust dat aan ieder bord dat je tegen de vloer gooit ook een prijskaartje zit!

Eetgelegenheden
Om een overzicht te krijgen in het kluwen van eetgelegenheden kan je een heel eenvoudig principe volgen. De naam van het eethuis geeft aan welke drank gedronken wordt en bij de verschillende dranken horen bepaalde smaken en hapjes.
In een �ouzerie�, �ouzomezedopolio� of �tsipouradiko�, wordt ouzo geschonken, en zal je kunnen genieten van gerookte of gezouten vis, pittige worstsoorten, pikante inktvisjes, kaviaar, ezovoort. In andere restaurants of tavernas draait het dan weer om wijn (�krasi� of �oinos�) die worden gecombineerd met zachtere smaken. Je kan in een �krasomezedopolio� of �oinomezedopolio� je hart ophalen aan vleeswaren, hartige pasteitjes, salades, gerechten met kaas, enzovoort. Een �retsinadiko� serveert retsinawijn in combinatie met vis- en zeevruchtenhapjes.

Andere drank- en eetgelegenheden:

Estiatorio: restaurant, hogere prijsklasse.
Taverna: informeel familierestaurant, huiselijke sfeer. Je kan er op ieder moment van de dag eten.
Psistaria: grill, bereidingen op houtskool.
Psorataverna: serveren vis en schaaldieren.
Kafenion: caf�, vaak een mannendomein waar bijeen wordt gekomen om koffie, ouzo en retsina te drinken en te praten over politiek en sport. Er wordt ook naar televisie gekeken of tavli (backgammon) gespeeld. Nog niet zo lang geleden zag je geen vrouwen in de koffiehuizen. Op het platteland is dat nog steeds het geval.
Zaharoplasteion: patisserie, je kan er zoetigheid en gebak afhalen of ter plaatse verorberen.

Betalingswijze
De betalingswijze bij uitstek in Griekenland is cash. In de meeste gelegenheden en zelfs in supermarkten worden bankkaarten nog niet aanvaard. Is dat wel het geval dan moet vaak de overste er bij worden geroepen als je met een kaart wil betalen.
Een Griek let er steeds op voldoende op zak te hebben � ze hebben makkelijk enkele honderden euros los in hun broek- of hemdzak zitten - want niet kunnen betalen bij een traktatie is de ultieme vernedering.

 

 

Gastvrijheid of filoxenia
Eten is in Griekenland een sociaal gebeuren en hoort bij alle belangrijke momenten in het leven. Het staat gelijk aan gezellig samenzijn. Op het onverwachts met z�n zessen bij een Griek op bezoek gaan, is dan ook heel gewoon. Iedereen is altijd welkom om binnen te lopen en zal steevast, als uit het niets, een rijkelijke maaltijd voorgeschoteld krijgen. Filoxenia is ook de reden waarom je als verdwaalde toerist spontaan de weg gewezen wordt, of dat je als volslagen onbekende wordt uitgenodigd op een groots familiefestijn. Volgens een Grieks bijgeloof kan iedere gast immers een vermomde god zijn.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding