recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Griekse keuken

Typische maaltijden

Een maaltijd gaat voor Grieken verder dan voedsel kauwen en slikken, het is een sociaal gebeuren en een gezellig samenzijn. Die maaltijden volgen een bepaald stramien. Aan een ontbijt hechten de Grieken minder belang, de lunch is daarentegen toch iets rijkelijker. De belangrijkste en meest uitgebreide maaltijd is de avondmaaltijd. Hoe eet een Griek nu precies op een doorsnee dag? InfoTalia doet het voor jou uit de doeken.

Ontbijt
Alleen de kinderen ontbijten thuis. Volwassenen nemen zelden de tijd om uitgebreid te ontbijten. Ze bestellen meestal een (ijs-) koffie en een kaastaartje (tiropita) of een sesamring (koulouri) voor ze in de bus springen op weg naar het werk. Het is de minst belangrijke maaltijd van de dag.

 

 

 

Lunch
De lunch vindt traditioneel laat plaats in Griekenland, rond twee uur. Jongeren gaan wel steeds vaker rond de middag lunchen. 

 

 

Mezze
Spanje heeft zijn tapas, Itali� zijn antipasti en Griekenland haar mezze. Overgewaaid vanuit Turkije kunnen mezzethes als voorgerecht geserveerd worden, maar vaak zijn ze een maaltijd op zich. Een mezzetafel bestaat immers uit lekkere, gevarieerde en gezonde gerechtjes. Ze zijn warm, koud, gekruid of hartig, eenvoudig of geraffineerd, maar de essentie is steeds dezelfde: bij een mezzetafel staat gezellig samenzijn voorop. De mezzethes worden doorgegeven en gedeeld, er wordt ouzo geschonken, gelachen, gediscussieerd en vaak gaat het er luidruchtig aan toe. Op z�n Grieks dus!

 

 

Koffiepauzes en caf� frapp�
Wat Grieken heel vaak doen is samen een koffietje gaan drinken om bij te praten. Een kop koffie, frisse lucht en iemand tegen wie ze hun hart kunnen uitstorten, meer hebben Grieken niet nodig om tot rust te komen.
Erg populair in Griekenland is caf� frapp�. De nationale drank van Griekenland is ontstaan dankzij een koffienoodgeval in 1957: een vertegenoordiger van Nestl� kon op een beurs in Thessaloniki geen warm water vinden om z�n instant koffie te maken en besloot hem dan maar te mixen met koud water. De schuimige, oppeppende drank � ze bevat vier keer zo veel cafe�ne als een espresso - werd al snel een icoon van de Griekse populaire cultuur en je vindt ze tegenwoordig overal: op het strand, in hippe loungebars in Athene en op straat aan de kioskjes. Het allerleukste aan deze instant koffie is dat je er uren van kan genieten! Zolang het ijs smelt kan je blijven slurpen.

Avondmaal
Grieken nemen uitgebreid de tijd voor het avondmaal, dat als het belangrijkste wordt beschouwd en vaak heel laat op de avond begint. Roken tijdens het eten, luid converseren, met de radio en televisie aan: tijdens het eten heerst er bij de Grieken drukte van jewelste. Opvallend is dat Grieken, ondanks de relatief eenvoudige gerechten, veel tijd in de keuken spenderen. Traag is de enige manier om goed te koken. Zo kunnen smaken en aroma�s zich met elkaar vermengen tot een onweerstaanbare schotel om duimen en vingers bij af te likken. Een Griek wil overigens ook alles zelf maken en zal dus geen voorverpakte saus of diepgevroren taartdeeg in de winkel kopen.

 

Zoetigheden en desserts
Aanvankelijk was zoetigheid voorbehouden voor familiefeesten als naamdagen, doopfeesten, bruiloften en Kerstmis. Tegenwoordig kan er elke dag een zoet nagerechtje op tafel komen.
Desserts worden vaak in de namiddag gegeten, om de honger te stillen, want in Griekenland begint het avondmaal pas als men zich elders al klaarmaakt om te gaan slapen.
Griekse desserts hebben een onmiskenbaar oosterse invloed en zijn vaak bereid met een overdaad aan noten, filodeeg en honing. Ieder eiland en iedere regio heeft bovendien zijn eigen specialiteiten, genoeg om zelfs de weight watchers te doen zwichten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding