recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Griekse keuken

Wijn

Griekenland staat aan de wieg van de wijnbouw in Europa. Wijn werd de godendrank genoemd en kreeg een eigen god toebedeeld, Dionysos. De Grieken vonden amforen uit en wreven ze langs de binnenkant in met hars om hun geliefde drank langer te bewaren. Deze hars mengde zich met de wijn en per toeval was Retsina het resultaat. Deze harswijn is nu het belangrijkste exportproduct van Griekenland. Daardoor geraken de andere Griekse wijnen een beetje op de achtergrond, hoewel Griekenland een uitstekend klimaat en geschikte gronden heeft om wijn te maken. Beetje bij beetje wordt opnieuw meer energie gestoken in kwaliteitsvolle wijnen die ook naam en faam maken.

Retsina
Deze harswijn werd al gemaakt in het oude Griekenland. Het is een droge witte wijn, die zijn aroma krijgt door de hars van pijnbomen die er tijdens de fermentatie is aan toegevoegd. De naam is gebaseerd op het Grieks voor hars, namelijk �retsini�. Retsina heeft voor- en tegenstanders, maar is ontegensprekelijk op zijn best bij Griekse gerechten.

 

 


Wijnen per gebied:
Archanes is een wijngebied op Kreta nabij Ir�klion. Er worden droge en halfdroge wijnen geproduceerd van Kotsifali-, Mandilaria en Vilanadruiven. Ook Daphne is een wijngebied op Kreta waar dessertwijn wordt geproduceerd.

Attika is een wijngebied in Midden-Griekenland. Hier wordt droge, witte wijn geproduceerd van Savariano en Roditisdruiven. Ook de befaamde Retsina komt uit deze streek.

Naoussa is een van de eerste Griekse wijnen. Het is een levendige krachtige wijn met een goede houdbaarheid.

De Peloponnesos leveren door het uitstekend klimaat en de geografische ligging smaakvolle wijnen af en sommige zijn van een uitmuntende kwaliteit. Er zijn drie grote wijngebieden met elk hun aparte wijnen en smaken. Er is de streek rond Corinthe in het noorden met de Nemeawijn. In het centrum van de Peloponnesos vind je de Martinia en in het zuidoosten van Patras vind je de gelijknamige wijn.

De enige noemenswaardige wijn die op de Cycladen wordt gemaakt is de Visanto die op Santorini wordt gemaakt. De smaak varieert van fris en lichtvoetig tot rijk en zoet.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding