recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Keukeninrichting

Wat hoort er zeker in je specerijenkast?

Je voorraadkast is al gevuld, nu vullen we je specerijen aan. Met deze handige checklist haal je de meest courante kruiden uit de wereldkeuken in huis.

Heel, niet gemalen

Je koopt best hele specerijen, die behouden hun aroma’s en smaken veel beter. Ze  zijn dus lekkerder.  Slechts enkele specerijen vormen hierop een uitzondering. Zo zijn paprikapoeder, cayennepeper en gemberpoeder al gemalen, net zoals allerlei kant-en-klare specerijenmengelingen. Handig is het wel, maar houd er rekening mee dat deze gemalen specerijen niet zo lang houdbaar zijn. Ze verliezen immers snel hun smaak.

 

Essentiële specerijen

Vul met deze handige checklist je specerijenkast aan:

 

·          Fenegriek

Lichtgekleurde zaadjes met een sterke smaak afkomstig van een vlinderbloemige plant met bladeren die op klaver lijken. Geschikt voor curry’s.

 

·          Jeneverbessen

Donkerpaarse, gerimpelde bessen van de jeneverstruik met een sterke smaak. Geschikt voor wild- en herfstgerechten.

 

·          Kaneel

Roodbruin, krullende kaneelstokjes of de gemalen variant, afkomstig van de gedroogde binnenbast van de kaneelboom. Geschikt voor desserten, warme wijn en curry’s.

 

·          Kardemon

Oosters specerij afkomstig uit de zaaddozen van gemberachtigen. Geschikt voor curry’s en zoete gerechten.

 

·          Komijnzaad

Langwerpige, grijsbruine zaadjes van de komijnplant of karwij. Geschikt voor curry’s.

 

·          Korianderzaad

Beigebruine zaden die smaken naar geroosterde sinaasappelschil. Geschikt voor curry’s en gerechten uit Griekenland en het Midden-Oosten.

 

·          Kruidnagels

Gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom met een doordringende smaak en geur. Gebruik ze spaarzaam. Geschikt voor desserten en gebak.

 

·          Kurkuma

Afkomstig van de wortelstok van de kurkuma, een soort gemberwortel, met een felgele kleur. Geschikt voor rijst- en currygerechten.

 

·          Nootmuskaat

De kern van de vrucht van de muskaatboom. Koop geen gemalen variant, haal zelf de rasp boven. Geschikt voor Italiaanse en Spaanse gerechten.

 

·          Paprikapoeder

Gemalen, gedroogde, rode paprika’s met keuze uit mild of pikant. Geschikt voor Hongaarse, Spaanse en Oostenrijkse gerechten.

 

·          Piment

Afkomstig van gedroogde, onrijpe vruchten van de pimentboom.

 

·          Saffraan

Gedroogde meeldraden van een paarse krokussoort, waarbij je best hele draadjes koopt. Het is erg duur, maar je hebt er weinig van nodig. Geschikt voor rijst- en pastagerechten.

 

·          Steranijs

Stervormige peul met kleine zaadjes in de punten, die je meestal heel gebruikt in recepten. Het smaakt een beetje naar anijs, maar met een warme, kruidige boventoon. Geschikt voor de Oosterse keuken.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding