recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kruiden

Kruidenfiche: basilicum

Kan je je de mediterrane en, in het bijzonder, de Italiaanse keuken voorstellen zonder basilicum? Al in de middeleeuwen bracht men dit gewas van Zuid-Azië naar Europa waar het de treffende naam koningskruid kreeg, afgeleid uit het Grieks.

Kenmerken
Basilicum is een niet-winterhard, eenjarig kruid dat gemakkelijk 45 centimeter hoog en 30 centimeter breed wordt. De basilicumbladeren zijn heldergroen, ovaal en puntig en verspreiden bij kneuzing een aromatische geur. In de zomer ontwikkelt het kruid witte bloempjes met een zoete basilicumsmaak.

Gebruik
Je kan de basilicumblaadjes vers, gedroogd of in olijfolie gebruiken. Snipper de basilicumblaadjes fijn en voeg ze op het laatste ogenblik toe aan sauzen en soepen. Bij het koken verliest het kruid immers snel zijn smaak. Dit koningskruid kan je ook verwerken in salades of pastagerechten. Vooral bij groenten zoals tomaat, komkommer en courgette zorgt basilicum voor een verfijnde en pittige smaak.
Naast culinaire toepassingen wordt het kruid ook gebruikt omwille van geneeskrachtige eigenschappen. Zo bevordert basilicum de spijsvertering en verlicht het hoofdpijn. Een basilicumplantje in huis verdrijft vliegen, zeker als je een blaadje kneust om een scherpere geur af te geven. Als je je huid inwrijft met het sap van de blaadjes, houd je ook de muggen uit je buurt.

Soorten
Basilicum bestaat in meerdere varianten. Zo zijn er naast de klassieke ocimum basilicum onder meer:

• Anijsbasilicum
Variant met een zoete anijsgeur.

• Citroenbasilicum
Variant met citrusgeur die insecten op een afstand houdt.

• Kaneelbasilicum
Mexicaanse variant met een vleugje kaneel en met paarse stengels en bloemen. Geschikt voor roerbakgerechten, desserten, fruitsalade, thee, appelmoes,...

• Griekse basilicum
Griekse variant met kleine, puntige bladeren. Geschikt voor salades, maar
ook voor het verjagen van vliegen.

• Thaise basilicum
Thaise variant geschikt voor soep, visgerechten of kruidenthee. Deze variant vereist een warm klimaat. Je gebruikt er ook best niet te veel van.

• Basilicum Dark Opal
Paarse variant met donkerpaarse bladeren met een zeer kruidige, warme
smaak. Deze variant zorgt voor een mooi kleurcontrast bij rijst en pasta.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding