recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kruiden

Kruidenfiche: knoflook

Knoflook is in onze keuken niet meer weg te denken. Het geeft smaak aan onze recepten en het houdt volgens de legende vampieren buiten. Dat knoflook ook veel lichamelijke kwaaltjes kan bestrijden is minder geweten.

Van waar komt knoflook?
Hoogstwaarschijnlijk is knoflook afkomstig uit Centraal AziŽ. In zijn doorreis in het Midden Oosten is knoflook veredeld naar een gewas met de grote bollen die we nu kennen. Toen in Zuid-Europa de landbouw werd geÔntroduceerd was knoflook er van in het begin bij.

De magie van knoflook
Dat knoflook al lang tot de fascinatie spreekt van de mens blijkt onder meer uit het feit dat zelfs in de Egyptische piramiden inscripties en afbeeldingen van knoflook werden gevonden. In Griekse en Romeinse geschriften komen de medische kwaliteiten van knoflook veelvuldig aan bod. Het feit dat knoflook zo populair is in onze huidige keuken ligt meer aan onze voorkeur tot de Italiaanse en Oosterse keuken dan aan het feit dat knoflook magische krachten zou bevatten.

Medicinale eigenschappen van knoflook
Knoflook is familie van de ui dit wil dus zeggen dat knoflook ook ijzer en vitaminen bevat.

Daarnaast is knoflook goed voor:

  • Bloeddrukverlagend: Knoflook bevat hoge concentraties actieve organische zwavelverbindingen welke een bloeddrukverlagende eigenschappen hebben.
  • BacteriŽle infecties: Knoflook zou helpen tegen streptokokken welke ettering en ontstekingen veroorzaken.
  • Hart en vaatziekten: Knoflook schijnt een goede bestrijding te zijn tegen aderverkalking, hypertensie, trombose, embolie, bloedstolsels, ...
  • Virale infecties: Het regelmatig eten van knoflook zou je beter wapenen tegen virale infecties zoals keelontstekingen, verkoudheden en griep.
  • Spijsvertering: Knoflook zou ook een positieve invloed hebben op onze spijsvertering. Het opgeblazen gevoel, braken, misselijkheid, gisting in de darmen zou door het eten van knoflook onderdrukt worden.
  • Ontwormen: extracten van knoflook worden gebruikt tegen bijvoorbeeld aarsmaden.

Ook uitwendig heeft knoflook verschillende positieve eigenschappen. Zo zou knoflooksap bacteriedodend zijn en wondhelend. Geraspte knoflook wordt dan weer gebruikt tegen wratten, schimmels en eksterogen

Mensen en hoofdluizen hebben gezamelijke afkeer
Onlangs hebben Argentijnse wetenschappers ontdekt dat hoofdluizen, net als mensen, niet echt voorstander zijn van de geur die knoflook met zich mee brengt.

Knoflook en zijn ongewenste bijwerkingen
Te veel knoflook (drie tenen knoflook of meer per maaltijd) kan maagklachten teweegbrengen, schade opleveren aan de darmflora of de rode bloedcellen opname van voedingsstoffen in de darmen remmen en de leverfunctie verminderen. Zuivere knoflookolie is zelf toxisch! Knoflook dient ook met mate gebruikt te worden bij zwangerschappen en maagzweren. Voor mensen die anemie hebben (bloedarmoede) wordt knoflook gebruiken intraden. Het zou de genezing van anemie vertragen. Door het feit dat knoflook de bloedstollingtijd verhoogt, is het aan te raden om met het gebruik van knoflookpreparaten te stoppen als men binnenkort een operatie moet ondergaan.

De geur van knoflook
De meeste personen denken dat de geur van knoflook enkel verspreid wordt via de ademhaling, maar dat is niet geheel correct. Doordat knoflook in de bloedsomloop komt en zo zijn weg vindt naar de ademende huid zal ook het zweet dat je hoe dan ook altijd produceert licht ruiken naar knoflook.

Het gebruik van knoflook
Om van de vele goede eigenschappen van knoflook te genieten is een normaal gebruik van knoflook in je recepten meer dan voldoende. Wil je daarentegen een intensief gebruik van knoflook zoals knoflookpreparaten en dergelijke dan raden wij aan eerst medisch advies in te winnen bij uw huisarts.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding