tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Kruidentuin

Zo kweek je tijm in je tuin

Tijm mag in een kruidentuin niet ontbreken. Dit mediterraan kruid komt zowel in huis als in de keuken goed van pas. In je tuin houdt tijm slakken op afstand.

Tijm als mediterrane rotsplant

Tijm groeit van nature in het gebied rond de Middellandse Zee, meer bepaald op rotshellingen in ItaliŽ en Griekenland. Het meerjarig kruid behoort tot de labiatae- of lipbloemenfamilie.

  

Tijm planten in je tuin

Tijm houdt van zon. Verder heeft hij behoefte aan een zanderige, goed doorlatende ondergrond die alkalisch is.

 

Zaai tijm in de vroege lente in kweekbakken of wacht het late voorjaar af en zaai tijm rechtstreeks in je tuin. In plantencentra en op de markt kan je tijm kopen, zowel gespeende, jonge plantjes als volgroeide planten. Plant tijm op een onderlinge afstand van vijfentwintig centimeter.

 

Zachte winters vormen geen problemen voor tijm, doorgaans kan je de plant gewoon buiten laten staan. Alleen bij erg koude winters is bescherming een must.

 

Tijm vermeerderen in je tuin

Tijm kan je op verschillende manieren vermeerderen:

 • Neem in lente, zomer of herfst een stengelstek.
 • Deel de wortels in de herfst of lente.

Tijm als huis-, tuin-, en keukenkruid

Van oudsher beschouwt men tijm als een geneeskrachtig kruid. Omdat het ontsmettend en slijmverdunnend werkt, is het een verzachtend middel bij luchtwegeninfecties. Daarnaast bevordert het kruid de spijsvertering en voorkomt het ontstekingen en schimmelvorming. Dat is mooi meegenomen, want in de keuken is tijm een heerlijke smaakmaker.

 

Overige gebruiktips:

 • Trek thee uit de bloemen en bladeren van tijm. Ideaal tegen katers en ter bevordering van de spijsvertering.
 • Maak er siroop mee.
 • Gebruik het om groenten, vlees, vis en sauzen mee te kruiden. Ook voegt tijm smaakt toe aan eier- en kaasgerechten. Je kan het gerust lang laten meekoken. Op de barbecue is tijm eveneens erg lekker.
 • Droog tijm zodat je het kruid het hele jaar door kan gebruiken: droog de takjes in de zomer en verkruimel daarna de blaadjes. De stengels gebruik je dus niet. Bewaar de tijm in een afgesloten pot op een droge en donkere plek.
 • Voeg peterselie en een laurierblad bij wat tijm voor een bouquet garni.
 • Bewaar tijm en aardappelen bij elkaar, want dankzij tijm houden aardappelen beter.
 • Maak tijmazijn en gebruik het als ontsmettings- en reinigingsmiddel.
 • Plant tijm in je tuin en houd zo de slakken weg.

Soorten tijm

Tijm is een plantengeslacht dat bestaat uit meerdere kruidachtige tijmsoorten. Wij overlopen de belangrijkste hieronder:

 • Echte tijm (Thymus vulgaris)

Dit struikachtig kruid wordt maximum twintig centimeter groot. Het eerste jaar draagt de plant groene stengels, vanaf het tweede jaar verhouten de stengels. De rechtopstaande takjes bevatten fijne, langwerpige bladeren waarvan de onderkant behaard is. In mei en juni verschijnen bloemen uit een schijnkrans. De kleur varieert: lila, roze of wit.

 

Men maakt een onderscheid tussen Franse of zomertijm en Duitse of wintertijm. De eerste is een snelle groeier met een sterk aroma, die koude- en vorstgevoelig is. De laatste daarentegen is een trage groeier die goed bestand is tegen koude en vorst.

 

Echte tijm is een ingrediŽnt van ProvenÁaalse kruidenmixen. Als afzonderlijk kruid past echte tijm erg goed bij soep, groenten, aardappel, vlees (i.c. gevogelte, wild, lam, ragout).

 • Grote tijm (Thymus pulegioides)

Grote tijm vormt een struik die een maximale hoogte van dertig centimeter bereikt. De stengels dragen dunne, slappe bladeren die ellips- of eivormig zijn. Haartjes tref je enkel aan op de ribben van de vierkante stengels. Het onderste deel van de stengels is verhout. Bloeien doet grote tijm van juni tot en met september. De paarse of witte bloemen zijn groter dan echte tijm en groeien in schijnkransen. Deze soort heeft weinig voeding nodig in de ondergrond. 

 • Kruiptijm (Thymus praecox)

Kruiptijm lijkt sterk op grote tijm. Deze kruipende plant wordt echter slechts vijf ŗ tien centimeter hoog. De bloemstengels zijn eerder afgerond en volledig behaard. Daarnaast zijn de ellipsvormige bladeren veel dikker en stijver; de bovenzijde is behaard, terwijl de onderkant ietwat verdikte nerven vertoont. In juni en juli verschijnen roodpaarse bloemen uit schijnkransen die een sterke geur verspreiden. Deze soort houdt van wat kalk in de ondergrond.  

 • Kleine tijm (Thymus serpyllum)

Kleine tijm of wilde tijm vormt kruipende stengels die aan twee zijden behaard zijn. Hij wordt slechts twintig centimeter groot.  De glanzende en donkergroene bladeren hebben de vorm van een ei; soms zijn ze ook behaard. Van mei tot augustus draagt kleine tijm kleine roze of paarse bloemetjes in kransen. Plant deze tijm bij voorkeur in een rotstuintje.

 • Citroentijm (Thymus citrodorus)

Deze tijmsoort ruikt en smaakt wat citroenachtig. Je kan deze soort vergelijken met echte tijm. De plant wordt maximum dertig centimeter hoog. Je herkent hem aan de goudbonte bladeren.

 

Citroentijm is erg lekker bij vis-, kalfs- of gevogeltegerechten. Of verwerk hem in warme groenteschotels of fruitsalades.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin