tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Kruidentuin

Citroengras, een aromatische plant in de tuin

Citroengras of citronella is een tropische, aromatische grassoort afkomstig uit AziŽ. Ze wordt vaak gebruikt in Oosterse gerechten en het is een uitstekende muggenverjager. 's Zomers kan je de plant ook in je tuin kweken.

Citroengras als tropische plant
Citroengras of Cymbopogon citratus kan maar liefst 180 centimeter hoog worden De plant groeide aanvankelijk alleen in India. Van daaruit verspreidde het gras zich naar de rest van AziŽ en vervolgens AustraliŽ, Afrika en Amerika.


Deze grasachtige  heeft kleine, dikke wortels en groene, spits uitlopende halmen, die onderaan wit en vlezig zijn. Het is dit gedeelte dat veel citroenolie bevat.


Citroengras in de tuin
In minder tropische gebieden kweekt men citroengras vooral als potplant in plaats van veldgewas. Nochtans kan je de grasachtige ook in volle grond kweken, op voorwaarde dat je hem elke winter uitgraaft (bewaartemperatuur: 10į). Deze warmteminnende plant is immers niet vorstbestendig. Daarom is het handiger om citroengras in potten te kweken. 


In onze tuin wordt citroengras niet zo hoog: 75 tot 100 centimeter is zowat het maximum. 
Je kan citroengras het hele seizoen oogsten.

Verzorging van citroengras
Geef citroengras bij voorkeur een zonnige plaats in de tuin, al kan het in halfschaduw ook wel lukken. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt; het potmengsel moet altijd vochtig zijn. Voeg ook geregeld meststoffen toe aan het gietwater.


Citroengras overwinteren
Je kan citroengras als kamerplant te houden, maar het is beter om de grasachtige enkel tijdens de vorstperiode binnenshuis te zetten. De water- en voedselbehoefte is dan kleiner dan tijdens de warme zomermaanden. Drie weken voor de eerste koude mogen de halmen niet meer worden gesnoeid. De halmen beschermen de plant immers tijdens de winter.
In het voorjaar snij je de oude halmen weg tot aan de voet van de plant. Het citroengras zal dan opnieuw uitlopen.

Citroengras vermeerderen
De lente is de ideale periode om grote bossen citroengras te delen via scheuren.


Ook kan je citroengras nu zaaien. Zaai bij een temperatuur van 20įC en na een vijftien ŗ twintig dagen kiemen de zaden.

Als je vers citroengras met de wortelvoet kan kopen, kan je het onderste stuk oppotten in aarde. Geef de stek een lichte plek op de vensterbank. Met wat geluk groeit er een plantje uit.


Citroengras in de keuken
Meestal kent men citroengras als keukeningrediŽnt. Vooral in de Aziatische keuken is het een veel gebruikte smaakmaker. Het past bij heel wat soepen, sauzen, gerechten op basis van kip, vis, curryís, chutneys en zelfs fruitsalades....
Citroengras kan je vers oogsten en zo aan gerechten toevoegen. Het sap uit de stengel zorgt voor een fris citroenaroma.  
 
Vers citroengras kan je ruim een week bewaren in de koelkast , zeker als je ze in een geperforeerd zakje steekt. Verder kan het kruid ingevroren of gedroogd verkocht worden. Bij het drogen gaat er wel wat smaak verloren. Eťn theelepel citroengraspoeder komt overeen met ťťn kleine verse stengel.


Etherische citroengrasolie
Citroengras is niet alleen erg lekker, het werkt eveneens rustgevend en urineafdrijvend. De etherische olie van citroengras gebruikt men voor helende massages of als toevoeging aan het badwater. In heel wat cosmetische producten zoals parfum en zeep verwerkt men citroenolie. In India gebruikt men het gras zelfs als medicijn tegen koorts en infecties. Je kan de olie ook gebruiken om insecten te verjagen.


Etherische citroengrasolie zou spierpijn, buikkrampen, constipatie en indigestie verlichten. Bovendien verdrijft het onrustige gevoelens en verbetert het je humeur.


Verdun de etherische olie van citroengras altijd met basisoliebruik. Let wel op: de olie kan irriteren als je een gevoelige of allergische huid hebt. Gebruik het ook liever niet voor babyís en kleine kinderen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin