tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Kruidentuin

Dille in de tuin

Je hebt dille ongetwijfeld al eens bij zalm gegeten, maar het kent nog veel meer toepassingen. Duizenden jaren geleden trof men dille voor het eerst aan in het Midden-Oosten en in Zuid-Europa. Uit de bijbel blijkt dat men de plant gebruikte om belastingen mee te betalen. Tijdens de middeleeuwen vormde het een afweermiddel tegen hekserij.

Kenmerken van Dille

Dille of anethum graveolens is een winterharde eenjarige die tot 1,5 meter hoog en 30 cm breed kan worden. Typisch voor dit kruid zijn de blauwgroene, fijn geveerde bladeren en s zomers de geelgroene bloemschermen die in het najaar aromatische zaden vormen.

 

Gebruik van Dille

De bloemschermen van dille gebruikt men vooral bij vis. Deze smaken zoeter dan de bladeren, met een vleugje munt.

 

De bladeren hebben een milde, warme smaak. Versnipperd kan men er eveneens visgerechten mee op smaak brengen, of wat denk je van kip, kalfsvlees of kaas? Verder kan men de blaadjes verwerken in olie, boter of azijn.

 

De bladeren smaken minder scherp dan de zaden. Deze laatste kan je vers, gedroogd of geroosterd toevoegen aan groenteschotels, donkere soepen, brood, marinades en thee.

 

Volwassenen gebruiken dille ook vanwege de medicinale werking. Het verzacht spijsverteringsstoornissen, winderigheid en buikpijn. Bovendien is het hoestwerend en bevordert het de nachtrust. Doe hiervoor twee eetlepels gekneusd zaad in een kopje gekookt water. Kauw ten slotte op de zaden bij een onfrisse adem.

 

Dille bewaren

Bewaar het zaad in een donkere pot. Vers geplukte dille is niet lang houdbaar. Bewaar de blaadjes liever in de diepvries dan gedroogd, dat komt ten goede aan de smaak.

 

Dille zaaien

Vanaf het begin van de lente kan je dille onder glas zaaien bij 15C. Het zaad kiemt binnen 5 20 dagen. Je kan de planten ook op het einde van de lente buiten zaaien, maar dan heb je wel een minimumnachttemperatuur van 7C nodig. De zaden doen er ook iets langer over om te kiemen, namelijk 2 3 weken.

 

Je zaait dille best direct in volle grond of in een grote pot want de plant wordt helemaal niet graag verplant.

 

Standplaats

Dille is zeker geen gemakkelijk kruid. Het kruid heeft goede waterdoorlatende grond nodig en een zonnige plek met beschutting tegen sterke wind. Te veel vocht of verpotten is funest voor de plant. Zaai of plant er geen venkel naast want kruisbestuiving leidt tot zwakkere planten.

 

Ook belangrijk om te weten: dille gedijt niet goed binnenskamers op de vensterbank.

 

Verzorging van Dille

Dille is een woekerende plant. Je graaft s winters overgebleven planten best uit om al het overgebleven zaad te verwijderen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin