Als een tuinbank of tuinkast niet volstaan qua opbergmogelijkheden, dan moet je een houten tuinhuis of schuurtje in overweging nemen. Wil je deze niet alleen gebruiken als opbergruimte, maar ook als werkruimte, dan kies je best voor een groter model.
Opbergen
Wat de opbergmogelijkheden betreft, is er keuze genoeg. Veel fabrikanten bieden diverse types werkbanken aan die bij het tuinhuis passen. Daarnaast zijn er ook nog tal van mogelijkheden op het vlak van planken en schappen. Of wat dacht je van haken aan de wanden waaraan je sportmaterialen zoals een surfplank of kajak hangt?
Grootte tuinhuis bepalen
Wat is het grootste tuinhuis dat je je kan veroorloven en het kleinste dat volstaat voor je geplande activiteiten? Meestal raadt men aan om een tuinhuis te kiezen dat 10 à 20 procent groter is dan je huidige noden je dicteren. Als je een schuifdeur kiest in plaats van een gewone deur, bekom je een grotere opening waardoor er ook volumineus materiaal gemakkelijk opgeborgen kan worden.
Verlichting en beveiliging
Welke verlichting kies je? Natuurlijk licht kan erg belangrijk zijn, vooral als je het tuinhuisje als werkplaats gaat gebruiken. Kies je voor gewone ramen, dakramen of doorschijnende dakpanelen? Denk ook om de ventilatie.
Als je dure gereedschappen of sportuitrustingen in de schuur wil opbergen, heb je ook beveiliging nodig. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren afsluitbaar zijn.
Kwaliteit
Wil je het tuinhuis verbergen of mag het een prominente plaats innemen in je tuin? Een tuinschuurtje vervaardigd uit kwaliteitsvol hout kan een meerwaarde vormen voor je huis. Wil je het personaliseren, dan kan je het huisje een likje verf geven met buitenverf of houtbeits.
Welke plaats in de tuin?
Wat de juiste locatie van het tuinhuisje betreft, geven we je het volgende advies mee. Stel jezelf de volgende vragen: is het schuurtje op die plaats gemakkelijk toegankelijk? Kan ik het probleemloos installeren en er bijvoorbeeld volledig rond lopen? Kan ik het aan het oog onttrekken, als ik dat wil?
Contoleer ook de positie van ramen en deuren op de exacte plek van het schuurtje.
Als de plaats waar je het tuinhuisje wil bouwen, een vochtige ondergrond heeft of last heeft van afvloeiend regenwater, moet je eraan denken dat je de vloer optrekt met een verhoogde vloer. Wil je een betonnen vloer gieten voor je tuinhuis, dan moet je er zeker van zijn dat de ondergrond vlak is, zo niet riskeer je slecht open- en toegaande deuren, waterlekken, spleten tussen panelen enzovoort. In aflopende of hellende tuinen kan je een beroep doen op pijlers waarop je dwarsbalken en dragers bevestigt.