Beschermend afdak voor je auto
Een kostbaar bezit zoals je auto laat je liever niet onbeschermd achter op je oprit of aan de straatkant. Weerelementen en malafide individuen kunnen immers heel wat financiële schade en slijtage veroorzaken aan je vierwieler. Doorgaans biedt een garage daarvoor een uitkomst, maar zo’n stalling met vier muren en een dak neemt heel wat ruimte in beslag en kost handenvol geld. Een carport is dan een alternatief.
Een houten carport is een soort open garage: een constructie die beperkte bescherming biedt voor een of meerdere voertuigen. De basisstructuur bestaat uit een afdak dat ondersteund wordt door één of twee zijwanden.
Een carport is geen recente uitvinding: de Amerikaanse architect Wright bouwde in 1936 de eerste carport. Hij was van mening dat een auto in tegenstelling tot een paard geen stal nodig had omdat hij goed gebouwd was en tegen een stootje kon.
Vandaag de dag zijn zowel auto’s als carports heel wat geavanceerder dan in de jaren dertig waardoor de open garages steeds meer aan populariteit winnen. Ook esthetisch zijn carports er al die jaren sterk op vooruitgegaan, waardoor ze nu een toegevoegde waarde voor je huis vormen.
Keuzemogelijkheden voor carports
De mogelijkheden wat carports betreft, zijn legio. Welke keuze je uiteindelijk maakt, hangt in de regel af van de volgende aspecten:
Enkele aandachtspunten:
Waar plaats je de carport?
Wat de ligging van de carport betreft, bestaan er ruwweg drie mogelijkheden: achter je huis, langs je huis of voor je huis.
Als de achtertuin goed bereikbaar is, is een carport aan de achterzijde van je huis normaliter de beste optie. Qua opbergfaciliteit is dat de meest veilige én handige ligging. Bovendien houd je zo alle toekomstmogelijkheden open. Als je om de een of andere reden geen behoefte meer hebt aan een carport, kan je hem gemakkelijk ombouwen zodat hij ook andere doeleinden kan dienen. Na verloop van tijd ga je bijvoorbeeld op pensioen waardoor je geen tweede wagen meer nodig hebt of je kinderen gaan het huis uit. Een carport in je achtertuin kan dan met wat kleine aanpassingen een overdekte zitruimte worden.
Hoe groot moet de carport zijn?
Als algemene regel geldt dat je voor één auto van gemiddelde grootte een oppervlakte van 3,6 op 7,2 meter nodig hebt. Dat betekent dat je voor twee wagens een carport nodig hebt met een oppervlakte van 7,2 op 7,2 meter. Reken hier nog extra vierkante meters bij als je de carport ook wil gebruiken om andere spullen op te bergen (fietsen, bagagedragers, aanhangwagen...) of als je de voorkeur geeft aan voertuigen met grotere afmetingen (groot gezin, zelfstandige, trouwe viervoeters...).
Welke eisen stelt een carport aan de ondergrond?
Net zoals een garage steunt een carport op een betonnen plaat. Deze zal je dus volledig of deels als ondergrond moeten kunnen aanbrengen. Afhankelijk van het gewicht van de carportstructuur zal deze plaat dikker moeten zijn.
Wat zegt de wetgeving over carports?
Houd er rekening mee dat je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt als je een carport wil bouwen. In bepaalde gevallen ben je zelfs verplicht om een architect in te huren.
Als één van deze voorwaarden geldt, heb je een architect nodig:
Als de oppervlakte van de carport groter is dan 50 vierkante meter Als de kroonlijsthoogte beperkt is tot 3 meter Als de nokhoogte maximum 4,5 meter bedraagt
Neem liever geen onnodige risico’s want bouwovertredingen worden tegenwoordig streng aangepakt. Twijfel je over wat mag en niet mag, win dan advies in bij de dienst voor ruimtelijke ordening van je stad of gemeente. Deze kan je precies vertellen hoe het zit met het design, de afstand tot grenzen en gebouwen, toekomstmogelijkheden... want op dat vlak is er geen algemene set van regels die altijd geldt.
Design van carports
Smaken en kleuren verschillen van persoon tot persoon. Bijgevolg moet je slechts met één aspect rekening houden wat het design van de carport betreft: zorg ervoor dat het een harmonieus geheel vormt met je huis. Op die manier bekom je vanuit esthetische oogpunt het mooiste resultaat en verhoog je de waarde van je woning.
Welke opties zijn er zoal met betrekking tot carports? In de eerste plaats kan je opteren voor een doorgaans goedkopere vrijstaande carport of voor een carport die tegen je huis wordt aangebouwd. Die laatste mogelijkheid vraagt meer voorbereidingen, aanpassingen aan de bestaande muren en de expertise van vakmensen, en heeft bijgevolg een duurder kostenplaatsje. Vervolgens kan je kiezen uit diverse vormen en structuren, al dan niet geprefabriceerd, en dat in tal van materialen zoals staal, bakstenen, kunststof... Ten slotte volgt de inrichting die eveneens volledig naar wens kan gebeuren.
Een keuze maken zal niet gemakkelijk zijn, maar al bij al heb je beter te veel keuze dan te weinig keuze!
Bron foto: nowak.be