tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinhuisjes en Carports

Houten tuinhuis isoleren

Je woning isoleren is de normaalste zaak van de wereld. Maar dat het isoleren van je tuinhuis ook vele voordelen heeft, wordt vaak vergeten. Het levert nochtans een goedkope, losstaande ruimte op.

Waarom je tuinhuis isoleren?
Een geïsoleerd tuinhuis kan perfect fungeren als extra ruimte om te klussen of je misschien wat te lawaaierige hobby uit te oefenen. Maar ook wanneer je het tuinhuis als extra opslagruimte wenst te gebruiken, is isoleren geen slecht idee. Winterse weersomstandigheden en temperaturen onder nul uit je tuinhuis houden, is belangrijk als je het tuinhuis gebruikt voor:

  • het herbergen van tuinmachines en gereedschap (Een ijskoude moersleutel gebruiken is geen pretje!);
  • het bewaren van dierenvoeding;
  • het stockeren van herrineringsdozen (zelfs als deze perfect sluiten en uit een vochtwerend materiaal vervaardigd zijn)
  • het opbergen van seizoensdecoratie zoals voor Pasen en Kerstmis;

Je begint best bij de vloer, wil je je houten tuinhuis isoleren. Heb je al een tuinhuis, is dit niet zo evident. Kijk dan of je nog bovenop de vloerplaat kan isoleren. Ook zou je het tuinhuis door middel van een rij snelbouwstenen kunnen verhogen.

Tuinhuis isoleren: vloerisolatie
Vloerisolatie in je tuinhuis plaatsen doe je best tijdens de bouw ervan. Je brengt PUR platen aan op de onderplaat van beton ( via het concept van zwevende vloer ) . Bovenop de PUR platen komt nog een dampdichte laag ( vergelijkbaar met je muurisolatie en dakisolatie ). Waarna je bijvoorbeeld afwerkt met laminaat. Is de prijs  belangrijk, dan kan je voor de afwerking kiezen voor MDF, Multiplex of spaanderplaten. Reken op een isolatiedikte van minimum 10 cm, 15 cm is ideaal.

Tuinhuis isoleren: wandisolatie en dakisolatie
De wanden isoleer je steeds langs de binnenkant. Je werkwijze is vergelijkbaar als bij een klassieke voorzetwand. Plaats latten van 2 cm tegen de buitenwand met een tussensprong van telkens 120 cm. Niet dampdoorlatende, waterkerende folie bevestig je tegen de latten. Zo zorg je voor luchtcirculatie.

Bovenop deze latten plaats je extra latten met een diepte van 14 cm met daartussen de isolatie. Glaswolplaten worden hiervoor het meest gebruikt. Wens je minder binnenruimte te verliezen, kies dan voor iets dunnere isolatiedikte. Ons lijkt een dikte van 14 cm ideaal.

Om de isolatie te finaliseren, plaats je een laag dampdichte folie. Deze dient om de vochtige binnenlucht tegen te houden. Als binnenafwerking kies je weer voor MDF, Multiplex of spaanderplaten.

Onderhoud van een tuinhuis
Als je de moeite genomen hebt om je tuinhuis te isoleren, is onderhoud erg belangrijk. Controleer jaarlijks op houtrot of houtwormen. Ook schilderwerk stel je best niet uit.

Houtrot door het isoleren van het tuinhuis
Zorg ervoor dat de dampdichte lagen met elkaar worden verbonden. Maak de vloerfolie met plakband aan de wandfolie vast daar waar ze tegen elkaar komen. Als deze dampremmende laag goed is aangebracht, kan het hout niet rotten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin