Een tuinhuisje is net als een huis en alles in je tuin onderhevig aan regen, wind en zon. Is het in slechte staat dan versnelt niet alleen het proces, het geeft je tuin eveneens een belabberde indruk. Verzorg het daarom goed en wacht niet te lang tot een nieuwe verfbeurt. Een goede voorbereiding van de ondergrond is hierbij essentieel.
Waarom je tuinhuisje behandelen?
Houtwerk is broos en kan erg lijden onder weersomstandigheden. Een behandeling is nuttig om je hout te beschermen, in zijn staat te behouden of te kleuren.
Een goede voorbehandeling, de kwaliteit van het hout, de kleur van de verf en de plaats van het geschilderde oppervlak (horizontale vlakken en de zonzijde lijden meer onder de weersomstandigheden) bepalen hoe lang je houtwerk effectief zal meegaan zonder zijn pluimen te verliezen.
Welke problemen kunnen er optreden en hoe los ik ze op?
Nieuw hout
Je doet er goed aan om je hout na aankoop zo snel mogelijk te behandelen. Nieuw hout heeft namelijk de neiging snel te verweren en dan moet je grondiger gaan schuren.
Hoe ga je te werk?
- Ten eerste verwijder je eventuele harssporen met een warm mesje.
- Vervolgens was je je hout grondig met een synthetische ontvetter en schuur je de scherpe kanten af met schuurpapier korrel 100 tot 200.
- Breng ten slotte je eindlaag aan en klaar is Kees.
Reeds geplaatst hout
Buitenhoutwerk krijgt het vanaf zijn plaatsing hard te verduren door de invloed van het weer. Als je je hout daarom onbeschermd buiten laat staan of je wacht te lang voor een volgende behandeling, dan vraag je om problemen. Schrik dus niet als je hout gebarsten, verweerd of rot is.
- Gebarsten hout
Gebarsten hout op een duurzame manier schilderen is zo goed als onmogelijk. Barsten laten water binnen en dit zorgt voor een plaatselijke schade aan de verffilm. Hout met teveel barsten wordt daarom het best vervangen.
- Verweerd hout
Hout dat onder invloed van zon en regen, grijs, vezelig en onvast wordt, noemt men verweerd hout. Als het hout van je tuinhuisje deze toestand heeft aangenomen neem je er best een schuurmachine bij met schuurpapier korrel 60 tot 80 (grove korrel). Denk er wel aan om nadien je hout nog eens met een lichte korrel te schuren voor een glad oppervlak.
- Rot hout
Hout rot steeds van binnenuit door een combinatie van schimmels en vocht. Bepaalde houtsoorten zijn hier beter tegen bestand dan anderen. Beuk en grenen (hout van de grove den) treffen we daarom niet vaak buiten aan. Je kan rot hout simpelweg herstellen door het rotte gedeelte te verwijderen om het daarna op te vullen met een soort renovatiepasta voor hout. Als er echter grote delen onderhevig zijn aan verrotting vervang je best het geheel.
Geverfd hout
Wie zijn tuinhuisje een likje verf heeft gegeven kan naar verloop van tijd vervelende problemen krijgen. De manier waarop je deze problemen moet aanpakken varieert per probleem. Bij geverfd hout maken we onderscheid tussen verf die nog in goede staat is, verpoederde verf en afpellende verf.
- Verf in goede staat
Verf in goede staat hoeft niet verwijderd te worden, het volstaat om het verfoppervlak stof- en vetvrij te maken en licht op te schuren.
- Verpoederde verf
Schuur grondig de loszittende deeltjes weg en breng een fixeermiddel aan om de verpoedering tegen te gaan. Je hout is nu klaar om opnieuw geverfd te worden.
- Afbladderende verf
Oude verf verwijderen met een afbrander of een afbijtmiddel. Gebruik echter geen afbrander bij dakgoten of in de buurt van ramen. Pelt je verf plaatselijk af, dan ga je controleren of je verf op andere plaatsen ook afpelt. Een scherp mesje en kleefband helpen je hierbij. Met het mesje maak je verticale en horizontale insnijdingen en met de kleefband ga je kijken of er verf meekomt als je het van de verf trekt. Komen er veel verfresten mee, dan brand of bijt je de verf in zijn geheel af. Komt er geen of weinig verf mee, dan hoef je enkel de loszittende verf te verwijderen en goed te schuren om een egaal oppervlak te bekomen.
Probleem van de baan? Verven maar!