tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinonderhoud

Verplanten van bomen of struiken

Je hoort wel eens zeggen: Oude bomen verplant je niet! Dit gezegde is in dat opzicht waar, dat er veel zorg moet besteed worden aan het verplanten van bomen of struiken maar dat het verplanten van bomen of struiken mogelijk is maken wij duidelijk in volgend artikel...

De voorbereiding
Het verplanten van een boom of struik is geen gemakkelijke klus en neemt veel tijd in beslag dus is het best wat voorbereiding in acht te nemen.
Eerst en vooral moet je kijken of het verplanten sowieso mogelijk is.

  • Kan je de boom of struik verplaatsen naar de toekomstige plaats?
  • Heb je het materiaal die nodig is om een zwaar object dat een boom toch is, te verplaatsen?
  • Heb je materiaal om extra wortels af te zagen?
  • Kan je het fysiek aan om de zware klus zelf te klaren? ( het totaalgewicht kan makkelijk meer dan 100 kg zijn )

Rondstekken
Om de boom of struik te verwijderen uit de grond moet je minimum een geul graven met een diameter van de helft van de kroon en een diepte van vijf maal de stamomvang. Dit kan dieper zijn naargelang het soort boom of struik maar meestal niet veel dieper dan de grondwaterstand.
Eens dit gebeurt is moet er een nieuwe geul gemaakt worden waar de boom zal komen. Maak deze geul iets groter dan de oorspronkelijke geul. (Om de taak te verdelen en minder zwaar te maken kan je voor het uithalen van de boom of struik reeds de latere geul maken. Is deze alsnog te klein, zal het toch vlotter gaan dan wanneer je dit de zelfde dag nog moet doen.

Vervoeren van de boom of struik
Hoe minder schade dat er aan de boom of struik is ontstaan bij het verwijderen des te meer kans op overleven heeft deze. Om het vervoeren te verbeteren dient de kluit goed ingepakt te worden met een speciale worteldoek. Ook de kruin van de boom of struik dient beschermd te worden.

De boom of struik in zijn nieuwe situatie
Het is niet nodig de boom of struik te bemoederen maar zorg er wel voor dat zijn nieuwe standplaats luchtige grond heeft om de nodige opname te vergemakkelijken en de boom of struik niet te laten verstikken. Een combinatie van vaste grond en grondverbeteraar is geen overbodige luxe.
Daar er verlies aan wortels zal zijn, zal de boom of struik ook minder water kunnen opnemen en dient de boom of struik gesnoeid te worden. Zorg er bij het snoeien voor dat de vorm van de boom of struik niet verloren gaat maar snoei toch voldoende.

Wanneer kan je een boom of struik verplanten?
Het verplanten is altijd mogelijk maar het beste moment is in de bladloze periode. Mocht je toch de boom of struik in de zomer willen verplanten is het voorzien van extra water nodig. Hoe warmer het weer, hoe delicater het verplanten wordt.

TIP: neem ook eventueel contact op met bevoegde diensten zoals gemeente om er zeker van te zijn dat de boom of struik ook effectief mag verplaatst worden.
TIP: Als de verplaatsing van de boom of struik over de openbare weg verloopt wees er dan zeker van dat dit is toegestaan want als er sprake is van eventuele schade aan derden en je hebt niet de nodige vergunningen of er is sprake van grote nalatigheid, is de kans groot dat uw verzekering niet tussenbeide zal komen om deze schade te vergoeden.
TIP: Denk je aan verplanten door een verhuis? Als de boom of struik geen sentimentele waarde heeft maar louter een financiŽle, vraag aan de nieuwe bewoner of hij niet bereid is om de boom of struik over te nemen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin