tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinonderhoud

Tips om je tuin winterklaar te maken

Voor de winterperiode en vorstperiode is het noodzakelijk om je tuin te onderhouden. Een goed onderhoud is belangrijk om van alle planten, struiken en bomen optimaal te genieten tijdens de lente- en zomerperiode. Wij geven een aantal interessante tips.

Niet winterharde planten binnen plaatsen
Planten die niet winterhard zijn, plaats je beter binnen of op een vorstvrije plaats. Reinig de potten en controleer deze op ongedierte zodat deze niet in huis kunnen kruipen of overleven. Zorg ervoor dat de kamer waar de planten komen te staan niet te warm is. Deze zouden de groei kunnen stimuleren en eventueel extra ongedierte aantrekken. U kunt sommige planten al een stuk bijsnoeien, dat vergemakkelijkt de opslag. Geef de planten niet te veel water tijdens de winterperiode. Het is ook aangeraden om sommige planten wat extra “voeding” te geven.

Bescherm uw buitenplanten tegen vocht en vorst in de winter
Om planten en kruipplanten te beschermen tegen vorst is het aangewezen ze op gepaste wijze klaar te maken voor de strenge temperaturen. Je kunt stro, bladriet of dennentakken of folie met gaatjes in gebruiken.

Snoeien en opruimen
Verwijder alle zieke planten (of delen ervan) die besmet zijn met parasieten en/of schimmels. Deponeer dat afval niet op de composthoop, deze zouden een besmettingshaard voor het volgende seizoen kunnen worden. Rozen snoei je best half terug midden november. De rozenstruik gaat dan immers in “rust”. Je kan wel de voet van de rozenstruiken beschermen of een kuil graven rondom de stam. De kuilen kan je opvullen met mest of compost. Op die manier bescherm je je struiken tegen vorst. Je kan in siertuinen beginnen snoeien na de eerste vorstperiode. Om je siertuin in mooie vorm te houden dient deze bijgesnoeid te worden en verwijder je beter alle zieke delen. Overtollige groei kan ook het best teruggesnoeid worden. Behandel eventuele snoeiwonden met een gepast product. Heggen kunnen nu ook een laatste snoeibeurt gebruiken. Bloeders (esdoorn, berk, druif, walnoot) snoeien voor december. Eventueel kan je heesters die in het voorjaar geheel terug moeten worden gesnoeid, nu ook alvast enigszins snoeien om ongewenste takbreuk te voorkomen.

Alles over snoeien >

Algen, mossen en gazon
Na de overtollige regen van september en oktober dien je alle mossen te verwijderen met daarvoor speciaal voorziene producten. Reinig nooit paden of terrassen met een hogedrukreiniger, deze verspreidt enkel de algen op andere plaatsen. Het gazon kan je extra bemesten zodat het extra sterk de winterperiode ingaat. Dit zal de groei na de winterperiode stimuleren. Sommige meststoffen gaan zelfs de mosgroei tegen. Verwijder ook alle bladeren die je gazon zouden bedekken. Loop nooit op een sompig gazon om schade aan het gazon te vermijden.

Dossier gazon onderhouden

Afgevallen bladeren
In de herfstperiode verliezen de meeste bomen hun bladeren. Haal alle bladeren weg die je groene planten bedekken en strooi ze rondom de planten. Vergeet ook je gazon niet. Zachte bladeren kan je het beste op de composthoop strooien. Harde bladeren kan je gebruiken om je planten vorstvrij te houden.

Reinig je tuinmateriaal
In de herfst is het het ideale moment om je tuinmateriaal eens grondig te reinigen. Je kan je materiaal slijpen, scherpen en grondig reinigen. Laat je tuinslang volledig leeglopen om vorstschade tegen te gaan en tuinornamenten kan je nu ook behandelen. Maak ten slotte ook je kassen schoon.

Nog enkele tips

  • Bescherm je composthoop tegen regenval
  • Plant bloemen en knollen
  • Trek onkruid uit
  • Hou je vijver vrij van bladeren en rottend materiaal
  • Hou je dakgoten schoon

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin