Basis: zaaibakken
Als je zelf met zaad aan de slag wil, heb je in eerste instantie een goede zaaibak nodig. Zo'n kweekbak wordt steeds afgedekt met een doorzichtig, plastic of glazen deksel, zodat de luchtvochtigheid voldoende hoog is voor de zaailingen. In het deksel zitten meestal verstelbare verluchtingsgaten of je kan het deksel iets hoger plaatsen. Bepaalde exemplaren hebben zelfs een verwarming. Ideaal om aan kou en uitdroging te ontsnappen.
Ingrediënten: potjes
Omdat rechtstreeks in de kweekbak zaaien onhandig is, kan je best zaaien in aparte kleine potjes. De nadelen die verbonden zijn aan het zaaien in de kweekbak an sich, zijn het gewicht van de kweekbak en het tijdrovende verspenen van de zaailingen in aparte potjes. Kies daarom best bij het begin al voor plastic, jiffy of papieren potjes waar je telkens één of desnoods enkele zaadjes in legt. Je kan steeds kiezen tussen ronde of vierkante exemplaren.
Nagaren: zaailingen beschermen met plantenbedekkers
Als je je zaailingen in huis met warmte omringd hebt, kan je ze moeilijk van de ene op de andere dag buiten zetten. Vandaar deze hulpmiddelen waarmee ze onder meer de kou beter trotseren.
Zaaien zonder rommel
Als je een hobbykweker wordt, overweeg dan de aankoop van een planttafel. Er zijn prachtige houten exemplaren te vinden met een een mooie, rustieke uitstraling. Een dergelijke tafel biedt niet alleen een ruim werkblad, maar ook opslagruimte onderaan en bovenaan. Je kan er dus potten, gereedschap, zaaigrond... in kwijt. Voor een goede houding is een tafel die 80 à 100 cm hoog is belangrijk, afhankelijk van je eigen grootte.
Als een planttafel te veel ruimte of geld in beslag neemt, kan je je ook een verplantbak aanschaffen. Dat is een goedkoop, plastic alternatief dat gemakkelijk te reinigen is. Het gebruiksgemak wordt verhoogd door de hoge achterkant en lage voorkant.
Accessoires