tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinonderhoud

Bloembollen planten en bewaren, een aantal tips...

Als je mooie bloemen in je tuin wilt laten bloeien, is het belangrijk om de bloembollen van de bloem goed te onderhouden en te bewaren. Wij geven een aantal tips om je tuin om te toveren tot een bloemenparadijs...

Wanneer planten ?
Het plantseizoen voor de meeste bloembollen ( voorjaarsbloembollen ) begin in oktober ( tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen,… ). Na de winterperiode komen de bloembollen in bloei. Zomerbloeiende bloembollen of zomerbloeiers ( dahlia’s, calla’s,…) kunnen het best planten in april en mei. Plant wel enkel zomer-bollen als de vorstperiode voorbij is aangezien ze niet winterhard zijn en meestal uit subtropische regionen komen. Zomer-bollen plant je het best op een zonrijke plek in de tuin. Het best plant je de bollen 2 x zo diep als ze hoog zijn.

Geschikte grond voor een bloembol
Plant de bloembollen steeds in goede en geschikte grond. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan voedingsstoffen, goed doorlaatbaar is en niet te droog is. De vochtigheidsgraad van de grond hangt af van de plaats van de grond ( onder bomen, struiken, …) . Hou er rekening mee dat een stuk grond dat geen zonlicht heeft langer vochtig blijft dan een stuk grond dat wel zonlicht heeft. Bloembollen die geplant worden in vochtige grond zullen minder mooie bloemen voortbrengen. Door de vochtigheid van de grond kunnen de wortels zelfs beginnen rotten. U kunt altijd te vochtige grond mengen met compost en grof zand. Zand en compost zorgen voor de verbetering van de drainage en waterafvoer naar onderliggende grondlagen.

Waar bloembollen planten?
Het maakt de meeste bloembollen niet uit of ze in de schaduw of zon staan. Bloemen die in de zon staan zullen sneller bloeien maar zullen ook sneller uitgebloeid zijn. Bloemen die in de zon staan zullen ook sneller hun intense kleur verliezen.

Planten en bloemen welke snel in het jaar bloeien ( sneeuwklok, krokus, …) kunt u gerust op een plaats planten waar minder zonlicht komt. Bloemen en planten welke later aan hun groei beginnen, kunt u het best op een plaats planten waar veel zonlicht komt. Dit is zeer goed voor de groei ervan.

Bodemziektes
Het is aangeraden om een bloembollensoort geen 2 jaar na elkaar op één plaats te laten staan. U kunt ze beter na 1 jaar met een andere soort verwisselen. Dit voorkomt ziektes. Af en toe compost en voedingsstoffen toevoegen is zeker en vast aan te raden om de groei van de planten en bloemen te bevorderen !

Bewaren van zomerbollen
Elke soort heeft haar eigen bewaartechniek ! Temperatuur en vochtigheidsgraag zijn de belangrijkste factoren welke het bewaren van de zomerbollen zullen bepalen. Zomerbollen die in een zacht klimaat groeien, kunnen in de grond blijven zitten. Wel is het aangeraden om tijdens koudere periodes de bollen te beschermen. U kunt dit doen door ze te bedekken met bladeren. Bij een koud klimaat kun je de bollen uithalen en ze bewaren in een pot, ook binnenshuis.

Vraag steeds raad aan de raadgever in het tuincentra als je niet zeker bent van de bewaartechniek.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin