wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Zonne-energie

Is mijn woning en dak geschikt voor zonnepanelen?

In elke straat zie je wel enkele woningen met zonnepanelen op het dak. Als je ook zonnepanelen wenst te plaatsen, is de eerste vraag die je jezelf dient te stellen: is mijn woning wel geschikt voor zonnepanelen?

Richting van de zonnepanelen
De zon gaat elke dag van oost naar west. In deze richtingen kan je dus zonnepanelen plaatsen. Enkel bij een noordelijke plaatsing zijn zonnepanelen volledig af te raden. Wel is het zo dat ,hoe zuidelijker de zonnepanelen kunnen geplaatst worden, des te hoger zal de opbrengst zijn. Is je dak niet geschikt, kan je zoeken naar een andere locatie zoals de gevel of een niet-gebruikt stukje tuin.

Zonnepanelen op een schijn of plat dak.
De hoogste opbrengst bij zonnepanelen krijg je bij een hellingshoek van 36░. Een hellingshoek tussen 20░ en 60░ geeft slechts een mindere opbrengst van -5%. Zonnepanelen plaatsen op een plat dak is perfect mogelijk al dien je rekening te houden met een rendementsverlies van 15% afhankelijk van het soort zonnepaneel, mogelijke hellingsgraad en plaatsingsmethode.

Benodigde ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen
Zonnepanelen nemen aardig wat plaats in. Reken voor zonnepanelen op een hellend dak 1,5 m2 . Zonnepanelen op een plat dak dienen uit elkaars schaduw te blijven dus daar heb je al vlug 2,5 m2 per zonnepaneel nodig.

Schaduwvrije locatie
áHet spreekt voor zich dat zonnepanelen die op sommige momenten in de schaduw vallen, minderá zullen opbrengen. Controleer de locatie op mogelijke schaduw en dit op elk uur van de dag. De meeste problemen van schaduw komen voor in de voormiddag of in de late namiddag. De meest voorkomende boosdoeners zijn bomen of andere gebouwen.

Kan ik de zonnepanelen steeds vrij houden?
In de winter kan sneeuw de opbrengst van je zonnepanelen verminderen en in de herfst kunnen dit gevallen bladeren zijn. Heb je de mogelijkheid om de zonnepanelen te vrijwaren van mogelijke obstakels? Bij een kleine hellingsgraad is de kans op opstapelend vuil groter.

Technische vereisten voor zonnepanelen
Technisch gezien zijn er niet veel extra kosten of vereisten die buiten de installatie zelf liggen.áLet weládat je elektriciteitsmeter kan teruglopen ( terugdraaiende teller ) en dat de meterkast een extra aparte groep toelaat.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur