wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Zonne-energie

Rendement van zonnepanelen

Dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu en voor je portemonnee is bekend. Maar wat brengen ze daadwerkelijk op aan stroom? Wat is het rendement? Wij sommen de invloedrijkste factoren voor je op.

Factoren
Het rendement van zonnepanelen is onder andere afhankelijk van de hellingsgraad van de panelen, de schaduw die op de zonnepanelen valt en de ventilatie van de zonnepanelen. Ook de kwaliteit van de panelen draagt bij aan het rendement, aangezien niet alle panelen hetzelfde vermogen hebben.

Hellingsgraad
Richt je zonnepanelen naar het zuiden. Op die manier vangen ze het langst de meeste zon. Ook de hellingsgraad draagt bij aan de werkzaamheid van de panelen. De meeste installatiebedrijven berekenen speciaal voor jouw situatie de beste hellingsgraad. Gemiddeld levert een helling tussen de 20 en de 60 graden het beste resultaat op.
Lees meer: Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Schaduw
De grootste vijand van zonne-energie is schaduw. Plaats de panelen daarom nooit in de buurt van schoorstenen, dakkapellen of andere obstakels op het dak. Zonnepanelen kunnen serieel of parallel geschakeld worden. Wanneer sommige cellen vaker in de schaduw liggen dan andere is het verstandig om voor parallelle schakeling te kiezen, zodat de schaduw op een enkel paneel niet de gehele installatie beïnvloedt. Niet iedere omvormer (het apparaat dat gelijkstroom omzet naar wisselstroom) is echter geschikt voor parallelle schakeling. Bepreek dit daarom altijd goed met de installateur.

Ventilatie
Wanneer de temperatuur op de panelen boven de 25°C stijgt, daalt het rendement. Ventilatie is dan ook van groot belang. Er moet altijd een open ruimte tussen de panelen en het dak zitten. Ook in de buurt van de omvormer is ventilatie van groot belang, omdat deze snel erg warm wordt.

Een voorbeeld
Bij de installatie van 20 panelen met een maximaal vermogen van 270 Watt per paneel krijg je een totaal vermogen van 5400 Watt. Op jaarbasis levert dit zonder enige steun of subsidie ongeveer €1000,- aan stroom op. Met een investering van rond de €10.000,- zou de installatie dus na ongeveer 10 jaar afbetaald zijn. Hiermee maak je dus nog zeker 10 jaar een winst van €1000,- per jaar.

Rendementcalculator
We hebben een eenvoudige calculator aangemaakt zodat jullie het rendement van zonnepanelen kunnen bereken


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur