Individuele offerte
Er zijn vele factoren die bijdragen aan een goede werking van een PV-systeem (Photo-Voltaïsch systeem, de officiële naam voor een zonnepanelensysteem). Een goed bedrijf houdt rekening met al deze factoren als ze zo'n systeem installeren. Vraag daarom naar referenties en contactgegevens van tevreden klanten. Vertrouw nooit op een algemene offerte. Ieder dak zorgt namelijk voor een andere situatie en levert dus andere eisen op. Een goede, volledige en betrouwbare offerte is dus alleen een individuele offerte die op jouw maat is gemaakt.
Kunde
Kies niet voor een bedrijf dat de gehele installatie door één enkel team laat uitvoeren. Het montagewerk en de elektrische installatie vragen immers om een geheel ander kwaliteitenpakket.
Extra’s
Niet elke offerte is gelijkwaardig opgebouwd. Je kunt ze dus niet zomaar vergelijken. Kijk wat je allemaal voor de prijs krijgt. Welke garanties biedt het bedrijf? Welke diensten zijn in de prijs inbegrepen en vooral, welke niet? Hoeveel ervaring en referenties heeft de installateur?
Bij sommige bedrijven is bijvoorbeeld assistentie bij het aanvragen van subsidies en groene stroomcertificaten inbegrepen; iets dat erg kan schelen in tijd en geld.
Offerte op maat
Bij de plaatsing van zonnepanelen is het van groot belang dat de panelen zo min mogelijk last hebben van schaduw. Vraag de installateur dus altijd om een uitgebreide en correcte berekening van het mogelijke vermogen en vertrouw niet op gemiddelde getallen.
Lees meer: Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?
Goed materiaal
Zonnepanelen moeten strenge testen doorlopen voordat ze op de markt gebracht mogen worden. Vraag dus altijd naar de testcertificaten van de panelen. Voor kristallijne panelen hebben deze het nummer IEC 61215 of IEC 61730 en voor dunnefilm zonnepanelen is dit IEC 61646. Op deze certificaten is onder andere de afmeting, het vermogen en het rendement van de panelen te vinden. Controleer niet alleen de garantie en de kwaliteit van de panelen, maar ook die van de omvormer (het apparaat dat gelijkstroom omzet naar wisselstroom) en het montagemateriaal. Een goed bedrijf heeft voor elke soort dak een passend montagesysteem.
Lees meer: Keuze van fabrikant zonnepanelen
Nameten
Om zeker te zijn van een correcte installatie vraag je de installateur om de installatie elektrisch na te meten. Zo weet je zeker dat bekabeling in orde en veilig is. Wanneer een kabel tussen de panelen niet goed is bevestigd, levert dit minder stroom en een onveilig contact op. Check ook of er geen kabels open liggen maar zorg dat ze altijd in pvc buizen of een kabelgoot liggen. Voorts kies je maar beter voor bekende Europese stekkermerken om de veiligheid nog groter te maken