wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Zonne-energie

Onderhoud en controle van zonnepanelen

Zonnepanelen liggen op een onbeschutte plaats in weer en wind. Logisch dus dat ze af en toe een onderhoud of op zijn minst een controle moeten ondergaan.

Wat gebeurt er als je geen onderhoud uitvoert op je zonnepanelen?
Tijdens elk seizoen is er wel iets dat je zonnepanelen kan vervuilen: gevallen bladeren, stuifmeel van bomen of planten, uitwerpselen van vogels tot zelfs schimmel- of mosvorming. In het slechtste geval heeft een heftige hagelbui schade aangebracht.
De vervuilde of beschadigde panelen hebben een lager rendement. Bovendien zal het totaal rendement van je installatie lager zal zijn dan enkel het rendementsverlies van het vervuilde deel.

In 99% procent van de gevallen zorgt de natuur zelf voor de reiniging. Huidige zonnepanelen zijn namelijk zo ontworpen en geplaatst dat een kleine regenbui achtergebleven vuil kan wegspoelen. Het gebeurt echter dat dit niet voldoende is, op dat moment heb je rendementsverlies.

Visuele controle
Bij de meesten onder ons, liggen de zonnepanelen op de eigen woning. Een vlugge visuele controle vanop de begane grond is dan ook mogelijk. Maak jezelf de gewoonte om af en toe naar je zonnepanelen te kijken. De grootste vervuilers zie je zo liggen. Je kan deze vanop afstand proberen te verwijderen met een tuinslang. Lukt dit niet, contacteer dan je installateur of ga zelf het dak op. Doe dit sowieso niet overhaast. Enkele bladeren zullen je rendement zeker niet halveren maar ze laten liggen tot de jaarlijkse controle is ook niet verstandig. Is het een lange periode droog, neem dan ook de tuinslang ter hand om achtergebleven vuil te verwijderen vanop de begane grond.

Naast de duidelijk zichtbare vervuiling, kan zich ook een zandfilm vormen.  Deze dien je te verwijderen met water en een zachte doek. Vind je geen doek in de winkel die geschikt is voor zonnepanelen, kies dan voor een doek die geschikt is om wagens op te blinken of te simoniseren.

Wat je niet mag doen...
Ga nooit bruusk tewerk bij het onderhoud van zonnepanelen. Van de begane grond met een stok of borstel bladeren proberen verwijderen is dus 'totally not done!'. Heeft zich echt hardnekkig vuil vastgezet op je zonnepaneel? Kies dan voor een speciale reiniger voor zonnepanelen. Andere reinigingsmiddelen kunnen immers schade berokkenen aan je panelen.

Gebruik nooit een hogedrukreiniger op je zonnepanelen. Deze zal onherroepelijke schade toebrengen. Bovendien kan je de kosten van deze schade niet recupereren van je verzekering en wordt de schade ook niet gedekt door de meeste garanties.

Technische controle
Naast de visuele controle laat je ook best op regelmatige basis een technische controle uitvoeren. Dit gebeurt door de installateur zelf. Hij zal letten op de aanwezigheid van beschadigde kabels of aansluitingen. Hij is eveneens in staat de omvormers van je installatie uit te lezen.

Lees je contract even na of dit technisch onderhoud alsook de controle van het rendement inbegrepen is en welke interval er gebruikt wordt. Een jaarlijkse controle is ideaal en meer dan genoeg.

Zelfreinigende zonnepanelen
Sommige zonnepanelen worden via een systeem van borsteltjes of sproeiers gereinigd. Dit gebeurt volautomatisch en om de enkele dagen of weken. Dat deze systemen duurder zijn bij aankoop spreekt voor zich maar woon je in een regio waar regelmatig sprake is van vervuiling ( zand, bladeren, ... ), dan kan deze meerprijs vlug opgehaald worden door het behouden van het rendement van je zonnepanelen.

Zelf het dak op of laten doen?
Of je al dan niet zelf je dak opkruipt is volledig afhankelijk van je eigen mobiliteit. Let wel: het dak zelf beklauteren is nooit zonder gevaar. Heb je een jaarlijks gratis onderhoud in je contract staan, denk dan zeker twee maal na alvorens je zelf je ladder naar boven haalt.

Wat maakt op je dak gaan voor een onderhoud gevaarlijk?

  • Weersomstandigheden: heeft het net geregend, is er veel wind of ligt er sneeuw? Al deze soorten neerslag maken een dak beklimmen riskanter.
  • Ligging van de zonnepanelen: zijn ze vlot bereikbaar, ook de bovenkant van de zonnepanelen?
  • Hellingsgraad van je dak: hoe steiler je dak, hoe moeilijker je je evenwicht kan behouden tijdens het onderhoud.
  • Omgeving: Kan je veilig je ladder plaatsen? Is er een harde ondergrond aanwezig zodat de ladder niet kan wegschuiven?
  • Zorg ik zelf voor een onveilige situatie door bijvoorbeeld mijn ladder op de openbare weg te plaatsen?

Hou steeds in je achterhoofd dat een beetje vuil op je zonnepanelen of het uitstellen van een controle met enkele weken je rendement niet zal halveren. Neem dus nooit onnodige risico's!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur