wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Zonne-energie

Wat zijn groenestroomcertificaten?

Om het gebruik van zonne-energie te stimuleren heeft de Vlaamse overheid in 2006 een systeem bedacht. Voor elke 1000 kWh die via zonnepanelen aan elektriciteit wordt opgewekt ontvangt de eigenaar een groenestroomcertificaat. Maar wat is een groenestroomcertificaat eigenlijk?

Stimulatie voor groene energie
Om het gebruik van zonne-energie te stimuleren heeft de Vlaamse overheid in 2006 een systeem bedacht. Voor elke 1000 kWh die via zonnepanelen aan elektriciteit wordt opgewekt ontvangt de eigenaar van de panelen een zogenaamd groenestroomcertificaat dat ingeruild kan worden voor een geldbedrag. Zo wilde de overheid de prijs van zonnepanelen verlagen en de investering in groene energie stimuleren. De waarde en looptijd van deze certificaten zijn niet constant, maar hangen af van het moment waarop de zonnepanelen in gebruik zijn genomen. Dit komt neer op het volgende:

 

Datum ingebruikname

Ruilwaarde per certificaat

Looptijd

Voor 31 maart 2012

250

20 jaar

Voor 30 juni 2012

230

20 jaar

Voor 31 december 2012

210

20 jaar

2013

190

15 jaar

2014

150

15 jaar

2015

110

15 jaar

Vanaf 2016

90

15 jaar

Wat in 2013 met de groenestroomcertificaten?
Het Vlaams Energie Agentschap (VEA) heeft berekend dat nieuwe zonne-energie installaties (ook wel PV-installaties of Photo-Voltaïsche installaties genoemd) ook zonder overheidsteun rendabel kunnen zijn. Daarom heeeft het VEA de certificatenregeling aangepast. In het nieuwe systeem wordt er elk half jaar gekeken naar welke steun nodig is om een standaard PV-installatie, met een rendement van 5% op de totale investeringskosten, over een periode van 15 jaar terug te verdienen. PV-installaties hebben een levensduur van minstens 20 jaar, waardoor ze dus nog minstens 5 jaar gratis stroom zullen produceren. Hierdoor zijn ze nu en in de toekomst een goede en veilige investering. In de praktijk kan je voor PV-installaties die nu (januari 2013) in dienst genomen worden na 4348 kWh een groenestroomcertificaat van €93,- ontvangen.
 
Oude installaties
Installaties die in gebruik genomen zijn vóór 31/12/2012 behouden de steun die is toegezegd op het moment van ingebruikname.

Certificatenbeheer
Alle groenestroomcertificaten worden beheerd door de VREG (Vlaams Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) in hun certificatendatabank. Vraag de certificaten dus aan bij de VREG.

Betaling
Het uitbetalen van de groenestroomcertificaten gebeurt niet door de VREG, maar door je netbeheerder. De VREG is alleen verantwoordelijk voor de registratie en voor het verspreiden van alle belangrijke informatie over zonnepanelen en de energiemarkt in het algemeen. De uitbetaling van de certificaten gebeurt nadat je netbeheerder het certificaat heeft gekocht. Dit kan automatisch geregeld worden, zodat je zelf geen transactie hoeft uit te voeren en je je geld zo snel mogelijk ontvangt. Check of dit het geval is door in te loggen op de VREG certificatendatabank. Als er niet wordt gevraagd over te schakelen, dan gebeurt deze verkoop al automatisch. Het gebeurt sowieso automatisch bij installaties die kleiner zijn dan of gelijk aan 10 KW.

Voor meer informatie en uitleg zie: Vreg groenestroomcertificaten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur