recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Gezonde fastfood

Fastfood anders: Aziatische rijst- en noedelsnacks

De laatste jaren duiken steeds meer Aziatische fastfoodzaken op in het straatbeeld van de grootstad. Je kan er zelf je noedel- of rijstgerecht samenstellen met de groente-, vis- of vleessoorten die jij wenst.

Snelle, Aziatische gerechten

In Amerikaanse en Australische feuilletons zie je vaak hoe men Oosterse afhaalgerechten rechtstreeks uit kartonnen bakjes eet. Deze trend is nu ook naar onze contreien overgewaaid. In de Belgische en Nederlandse grootsteden duiken steeds meer Aziatische fastfoodrestaurants op waar koks vliegensvlug eenpersoonsmaaltijden uit de wok te voorschijn toveren.

 

Frieten bakken lijkt een vak te zijn, wokken een kunst... In de meeste zaken is men nog op zoek naar personeel, want je moet aardig met de wok overweg kunnen om er zo snel lekkere maaltijden mee te bereiden.

 

Noedels of rijst?

Als je frieten, kebab en pizza beu bent, dan kan je voor de verandering je hart eens ophalen aan Aziatische fastfood. Rijst of noedels vormen het basisingredi�nt bij Oosters gemaksvoedsel. Daardoor is dit soort fastfood heel wat gezonder dan frieten en hamburgers die ondergedompeld worden in hete olie.  

 

Vegetarisch, vlees of vis?

Oosterse fastfood is zowel geschikt voor vegetari�rs als voor vlees- en visliefhebbers. Typisch voor deze eetformule is dat je kan kiezen welke eiwitcomponent je bij je noedel- of rijstgerecht wil. Voor vegetari�rs wokt men blokjes of reepjes tofoe, voor visliefhebbers voorziet men grote garnalen en vleeseters ten slotte kunnen genieten van gewokte reepjes kip of rundsvlees.

 

Veganisten moeten opletten, want deze Oosterse noedel- of rijstgerechten bevatten doorgaans geroerbakte eieren. Bovendien zijn de smaakmakers niet altijd veganistisch.

 

Groenten voor Aziatische fastfood

Afhankelijk van het concept van de Aziatische snackbar kan je al dan niet zelf je wokgroenten kiezen. De Oosterse keuken staat bekend om zijn verse groenten; je ziet er dan ook tal van bakjes met dagvers gesneden groenten zoals ui, paprika, komkommer, broccoli, ma�s, Chinese kool, sojascheuten...

 

Sauzen voor Aziatische fastfood

Het leuke aan Aziatische fastfood is de grote keuze aan sauzen. Aziatische koks slagen erin om met diverse sausjes heel andere smaaksensaties teweeg te brengen.

 

Een greep uit het aanbod woksauzen:

  • Kokos-curry saus � Een pittige saus op basis van kokosmelk en currypasta
  • Sze Chuan saus � Een pikante saus gemaakt met noten uit Szechunn die lekker smaakt bij varkens- en kalkoensvlees
  • Babi Pangang saus � Een matig pikante saus met een zoete smaak uit de Indonesische keuken die erg lekker smaakt bij vlees en vis
  • Black Bean saus � Deze Chinese saus wordt gemaakt van zwarte bonen, look, uitjes en chilipepers. De zacht pikante saus smaakt erg lekker bij vis-, vlees- of vegetarische gerechten.
  • Ketjap saus � Een Indonesische saus met een zoete smaak, die gemaakt wordt van ketjap, chili en knoflook
  • Teriyaki saus � Niet pikant is deze Japanse zoete sojasaus, die erg goed bij vlees past.
  • Oestersaus � Niet pikante saus gemaakt van gefermenteerde soja en oestervocht
  • Zoetzure saus � Een fruitige saus op basis van ananas, die goed smaakt bij kip
  • Knoflook saus � Een Chinese knoflooksaus die erg lekker is bij vlees, vis en groenten

 

 

Eet jij gezond? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding